Un dels sectors econòmics més colpejat per la cirsi del coronavirus ha estat el turístic. De fet, els propietaris d'hotels de Barcelona ja donen la temporada d'estiu "per perduda" i no preveuen que la recuperació de l'activitat comenci abans del mes de setembre. 

El President del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, ha traslladat aquest divendres al president Quim Torra la situació a la que s’enfronta el sector hoteler i turístic, afirmant que “el turisme serà una de les indústries que quedarà més afectada també després de la pandèmia” i que, com a mínim, no calculen recuperar la normalitat fins a 12 mesos més tard de la represa de l'activitat econòmica.

Pel que fa a aquesta activació inicial, el president del Gremi d’Hotels apunta que el sector és conscient que ho farà per un turisme de proximitat espanyol i "possiblement del sud de França, amb trajectes que poden ser resolts amb vehicle privat”. Mestre posa l'accent també en la situació en que es trobaran d’aquí 2 o 3 mesos els principals països emissors de turisme cap a la nostra destinació, "atenent que molts d’ells podrien tenir encara les seves fronteres tancades”.

La dependència de les companyies aèries

El sector hoteler català dependrà -entre d'altres varems- de les companyies aèries i del seu ritme d’activació de vols nacionals i, sobretot, internacionals, un fet que estarà supeditat a la seva demanda. Caldrar tenir en compte també la por de la gent a viatjar, que "no desapareixerà fins que es trobi i testi una vacuna”, opina Mestre. 

Mesures per protegir el sector hoteler

En aquest context, les mesures necessàries per protegir el sector hoteler i fer front a aquesta crisis prenen important importància. La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat), proposen les següents condicions:

  •  Allargar l’ordre de tancament dels hotels més enllà de l’aixecament de l’estat d’alarma i, ampliar el període per tramitar els ERTO per raons de força major fins que l’activitat turística no es normalitzi.
  • Supressió de l'impost sobre les estades en establiments d'allotjament turístic durant 24 mesos. - Contundència administrativa amb les plataformes que incompleixen la llei comercialitzant oferta d’allotjament turístic il·legal i erradicació d’aquesta.
  • Aplicar un marc regulador molt més exigent per a l’activitat dels pisos turístics que comparteixen usos amb veïns, afavorint la reconversió d’aquesta activitat cap a lloguer de mig i llarg termini que s’està donant en aquests moments.
  • Intensificar quan sigui oportú la promoció per fomentar el turisme de proximitat; adaptar el destí a les necessitats del sector MICE i, fer un replantejament i desenvolupament d'un gran pla de promoció a nivell global pels propers 24 mesos.
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat