El metge investigador en malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, considera "indispensable" un confinament total i pronostica que amb les mesures actuals el sistema sanitari a Espanya quedarà saturat "cap al 26 de març" per culpa del coronavirus.

En un article a El Periódico, l'expert afirma que compta amb la col·laboració de matemàtics amb la capacitat de generar models que prediuen o simulen la possible progressió de les epidèmies i que aquests models matemàtics "fa setmanes que alerten d'un escenari terrible que requereix mesures molt dràstiques". "És el que estic intentant comunicar per terra, mar i aire", apunta el metge, que lamenta que el critiquin per discrepar de l'opinió de el Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries espanyol.

"La unitat en estratègia ens fa forts, però la unitat en opinió ens fa inútils", afirma el metge, que ha decidit recórrer als mitjans de comunicació i a les xarxes socials per criticar la gestió de la crisi. Mitjà torna a demanar que es rellevi el responsable de la coordinació de l'emergència "i posar una altra persona all timó d'aquest vaixell", i fer-ho ja perquè no "van anticipar l'escenari en què ens trobem" i no hi va haver "una informació adequada".

Coronavirus - Hospital Clínic - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Admet, però, que "pot ser que frenar l'entrada de virus fos impossible, perquè implicava confinar un país sense casos, però es podrien haver comprat equips i dissenyat protocols per no posar als nostres sanitaris en primera línia en una batalla que ara lliuren a preu fet i sense armes adequades ".

"Crec també que els experts designats per gestionar aquest moment, pot ser que amb la millor de les intencions (no alarmar la població) han contribuït a atiar el foc que volien evitar", critica l'infectòleg. "No només no ens hem preparat bé en l'àmbit sanitari, tampoc ho hem fet en el social", afegeix el metge, que augura que "no prendre mesures dràstiques es traduirà en una situació dantesca".

Mitjà pronostica la "saturació" de el sistema sanitari espanyol el voltant de el proper 26 de març i entén "saturació" com "la incapacitat d'ingrés a l'UCI d'algú que ho requereix". "Això només es podria evitar si iniciem la restricció total de la mobilitat i el confinament total de ciutadans i residents a excepció dels serveis bàsics essencials", conclou l'investigador.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.