La corba epidèmica de les noves infeccions començarà a disminuir aviat i això permetrà a les UCIs tenir una mica d'oxigen per tractar de manera òptima els pacients per coronavirus. És el pronòstic a curt termini del metge i investigador català Oriol Mitjà, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, que en declaracions a Catalunya Ràdio preveu que d'aquí poques setmanes podrem començar a tornar a fer vida normal de manera gradual. 

Mitjà ha assegurat que la corba de Catalunya perd pendent i s'està desviant lleugerament d'Espanya, i preveu que el nombre de casos començarà a baixar aquesta setmana. "Comencem a controlar una miqueta la transmissió, encara que hi ha molts casos i molts greus", ha admès.

El metge considera que els catalans estem fent bondat i que això ja es comença a veure en les estadístiques, amb uns 1.300 infectats nous al dia i un índex de transmissió d'1,5. "Estem acostant-nos a l'1, que és la xifra a què volem arribar", ha explicat. També veu molt efectiu el confinament de la Conca d'Òdena, que considera "imprescindible perquè el cas se sortia de totes les estadístiques i ara sembla que va millorant".

Pel que fa a l'assaig que està portant a terme administrant medicaments per prevenir el coronavirus en persones que han estat en contacte amb positius, Mitjà ha explicat que ja han tractat més de 1.000 persones de la regió de Barcelona, incloent les comarques centrals, i l'àrea metropolitana. Si fos eficaç per aturar els contagis "canviaria el rumb de l'epidèmia" i seria una "gran troballa", ha avisat.

Què passarà quan s'aixequi el confinament?

Una vegada s'aixequi el confinament, Mitjà ha avisat que el virus hi continuarà sent. Per aquest motiu caldrà un control exhaustiu de la salut dels ciutadans i mantenir les mesures restrictives en zones de risc.

Això s'aconseguirà, segons Mitjà, amb una bona xarxa comunitària de detecció, aplicacions de mòbil que informin dels moviments i dels contactes amb positius i aïllaments selectius quan es detecti un petit brot comunitari.

La importància de la tecnologia

Mitjà ha considerat molt important tenir eines com ara aplicacions per explicar els símptomes, però també que puguin detectar si una persona ha estat en contacte amb un positiu, i llavors poder-la aïllar, fet que permetria focalitzar mesures restrictives en barris, si és que cal.

Al marge de les aplicacions, ha subratllat que caldrà reforçar els laboratoris de proves dels hospitals, però també un bon sistema de proves ràpides. Ha indicat que el Govern ja n'està important, i són barates i bones. Hi ha un test que indica si es tenen anticossos, i un altre que avança si es pot tenir un episodi agut en els propers quatre dies. A parer seu, les empreses haurien de comprar aquests testos per controlar la seva plantilla. "No tenen la mateixa capacitat i precisió que el test que es fa a l'hospital, però fan la feina que han de fer, i només per quatre euros", ha assenyalat.

Mitjà ha constatat que els exemples de Singapur i Hong Kong demostren que no es podrà abaixar la guàrdia durant una "temporada llarga", perquè hi ha el perill de rebrots greus.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat