El metge investigador en malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, ha parlat aquest dissabte en una entrevista a RAC1 sobre com s'hauria de dur a terme el desconfinament de Catalunya posterior a la crisi del coronavirus.

El metge ha apuntat que ara per ara la població catalana immunitzada és inferior al 15%, de manera que després del confinament el virus seguirà sent-hi. "Si no fem les coses bé hi haurà rebrots", ha advertit.

Mitjà, qui està duent a terme un assaig clínic amb el doctor Bonaventura Clotet per tal de frenar la transmissió del Covid-19, ha afegit que, segons els seus càlculs, "entre un 10 i un 15% dels catalans, gairebé mig milió de persones, han estat infectades pel coronavirus". "No està garantit que tots ells siguin immunes, però si passessin la malaltia una segona vegada no seria tan greu com la primera”, ha dit.

La clau per desconfinar

D'altra banda, l'investigador ha afirmat que després del confinament "caldrà trobar els casos positius i aïllar-los de forma ràpida, controlar la temperatura, anotar els símptomes o fer proves com les del cotonet" per tal de controlar el risc de que apareguin nous rebrots de la malaltia.

En aquest sentit, el metge ha afegit que "hi ha proves d'immunitat que permeten detectar amb una gota de sang i de forma ràpida si la persona infectada ha desenvolupat anticossos". Aquestes, segons ell, s'haurien de recomanar a persones grans o amb malalties cròniques.

Mitjà, d'altra banda, s'ha mostrat partidari de començar a desconfinar la gent sana i els negocis quan les Unitats de Cures Intensives tinguin llits lliures, realitzant així "un desconfinament en l'ordre invers al confinament".

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.