El Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) ja comença a dibuixar les conseqüències socials que provocarà el coronavirus en els sectors amb més risc d'exclusió social i sobretot el col·lectiu de les dones. Aquest organisme, integrat dins l'ONU, considera que la pandèmia provoca desordres socials i un bloqueig que pràcticament pot allargar-se als sis mesos i deixaria a 47 milions de dones dels països de renda baixa i mitjana sense l'abast d'anticonceptius. Una dada que podria provocar 7 milions d'embarassos no desitjats addicionals. 

Però això no és tot. La covid-19 també genera milions de casos més de violència de gènere, matrimoni amb fills o mutilació genital femenina. Algunes de les previsions de l'UNFPA que també es reprodueixen, en una altra escala, als països més desenvolupats. A tall d'exemple, la Generalitat ha reforçat l'assistència a les llars i només amb els primers trenta dies de confinament, els Mossos d'Esquadra han detingut 572 persones per casos de violència de gènere i domèstica entre el 14 de març i el 17 d'abril. A nivell mundial, els casos poden arribar als 31 milions addicionals a les xifres de mitjana ja previstes.

La directora de projectes de l'ONU a Síria, Ghadeer Qara Bulad, alerta que molts espais segurs s’han tancat i ha presenciat maltractaments de primera mà mentre visitava famílies per conscienciar sobre els esforços de prevenció de malalties: "Vaig veure com una dona va ser colpejada pel seu marit durant el toc de queda, ja que el marit perdia la feina i la dona no podia controlar els seus fills". Per tot plegat, Qara Bulad conclou: "La pandèmia augmenta les desigualtats i ara milions de dones i nenes corren el risc de perdre la capacitat de planificar les seves famílies i protegir el seu cos i la seva salut".