Canvi de criteri a l'Organització Mundial de la Salut sobre el mètode de transmissió del coronavirus. Després de mesos negant-ho, l'entitat ha admès ara que és possible encomanar-se de Covid-19 per via aèria, sobretot en espais tancats i sobrecarregats a causa de la mala ventilació. Fins ara, l'organització afirmava que el contagi era possible només a través del contacte directe de les petites gotetes que s'expulsen al tossir o esternudar. 

L'actualització arriba després que 239 científics trobessin evidències —mitjançant un estudi contrastat empíricament— que la cadena de transmissió del virus no només depenia que les partícules reposessin sobre una superfície, sinó que podien circular per l'aire. L'estudi dels experts de més de 32 països, filtrat a The New York Times el passat cap de setmana i publicat dilluns en una revista especialitzada (la publicació acadèmica de Malalties Infeccioses Clíniques d'Oxford), demanava a l'entitat internacional que revisés les seves indicacions i directives sanitàries. 

Laboratorio

Gir en les directives sanitàries

A la pàgina web de l'OMS, aquest divendres ja hi apareix la seva guia actualitzada des que va publicar la primera a finals de març i inclou els aerosols —les gotetes que s’exhalen de la respiració— com una via plausible de contagi, ja que ara considera que aquestes partícules es poden mantenir en suspensió durant un cert temps i contagiar qui les inhala si tenen prou càrrega vírica.

En un comunicat, l'OMS admet que hi ha hagut brots de coronavirus en certs llocs tancats, com ara restaurants, clubs nocturns, gimnasos o zones de treball on la gent parla en to elevat o inclús canta per la gran quantitat de soroll. També destaca que el contagi és més plausible en recintes mal ventilats on persones amb coronavirus hagin pogut passar un llarg període de temps amb d'altres. Dit d'una altra manera, els científics apunten, ratificats ara per l'OMS, que els dos metres de distància personal no són garantia que el virus no es transmeti d'uns a altres. 

Director general OMS tedros adhanom ghebreyesus - OMS

Urgeixen més investigacions

La missiva dels màxims responsables en matèria de salut inclou matisos al que exposaven els experts d'Oxford. L'OMS assegura que “es desconeix la proporció de nuclis de gotes exhalades o de gotetes respiratòries que s'evaporen per generar aerosols i la dosi infecciosa necessària per causar infecció en una altra persona”, com sí que es coneix en altres malalties respiratòries. En molts dels casos el malalt s’ha encomanat després d’una llarga exposició a les partícules.

Per això insisteix que calen més estudis "urgentment" per investigar aquest tipus de transmissió, encara que subratlla que per ara la principal via de contagi demostrada és per contacte amb petites gotes expulsades per persones infectades al tossir o a l'esternudar.

L'economia, encara per davant de la salut

La majoria dels experts firmants de l'assaig apunten que la falta de claredat de l'OMS i les reticències a canviar d'opinió responen a qüestions econòmiques. Subratllen el pressupost cada vegada més reduït de l'OMS i les complicades relacions polítiques que ha de mantenir, especialment amb els Estats Units i la Xina. En la carta, els experts celebren que el personal de l'OMS hagi ofert diàriament reunions informatives i hagi respost incansablement a les preguntes sobre la pandèmia, però lamenten, precisament, que el comitè de prevenció i control de la infecció estigui regit per una visió rígida i massa medicalitzada de les proves científiques.

Els autors de l'estudi també assenyalen que l'OMS té una visió de transmissió per l'aire poc moderna, que no ha evolucionat des que es va definir fa anys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat