Des de l'Associació Espanyola de Pediatria acaben de llançar una alerta que ha desconcertat bona part de la població. El coronavirus podria estar afectant els nens d'una manera molt més greu del que es pensava.  

La comunicació ha estat dirigida als pediatres i metges que veuen nens, ja que s'ha detectat en les dues últimes setmanes un nombre de pacients pediàtrics, "caracteritzats per un quadre inusual de dolor abdominal, acompanyat de símptomes gastrointestinals (diarrea i/o vòmits), amb acceptable estat general però que poden evolucionar en poques hores cap a un xoc, amb taquicàrdia i hipotensió, fins i tot en absència de febre."

Mare fill

Es tracta sens dubte d'una novetat, ja que la febre ha estat sempre un dels símptomes mes freqüents de la manifestació del coronavirus i, en aquest cas, no es produeix. Pel que anuncia l'Associació Espanyola de Pediatria, la majoria dels casos s'han detectat en nens en edat escolar o adolescents. A més, solen acompanyar-se de febre, eritrodèrmia i injecció conjuntival encavalcant-se amb dues possibles entitats com la malaltia de Kawasaki i una síndrome xoc tòxica.

La malaltia de Kawasaki és una patologia que produeix inflamació (inflor i enrogiment) als vasos sanguinis de tot el cos. Passa en tres etapes i també pot causar descamació de la pell. Afecta amb més freqüència nens menors de 5 anys. La síndrome del xoc tòxic, un trastorn poc freqüent, normalment associat a l'ús de tampons, que pot resultar de gravetat.

L'Associació ha subratllat que resulta prioritari reconèixer aquests quadres per derivar urgentment aquests pacients a un centre hospitalari. El dolor abdominal i els símptomes gastrointestinals s'han associat a inflamació cardíaca (miocarditis) i s'ha observat en alguns nens amb PCR positiva per a SARS-CoV2 i també amb PCR negativa.

Niña màscara

En alguns d'aquests pacients amb PCR negativa s'ha detectat serologia positiva de SARS-CoV2. Encara que es desconeix si es tracta de només una associació temporal –aquests casos s'han descrit a Itàlia, el Regne Unit, França i Bèlgica almenys–, pel que els pediatres d'aquests països estan sent advertits. Per això, davant de l'aparició d'alguns d'aquests símptomes es recomana tenir un alt índex de sospita, l'Associació aconsella als metges monitorar la freqüència cardíaca i la tensió arterial i valorar la derivació urgent un hospital pròxim.

El cert és que, tal com se subratlla des de la comunitat científica, encara ens queda molt per saber sobre les conseqüències del coronavirus per a la salut. A més dels problemes respiratoris, s'han confirmat els neurològics i ara les complicacions en edat pediàtrica.