Són molts els experts i laboratoris que es troben en una cursa per trobar la vacuna pel coronavirus. L'investigador de referència i professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto-Alhambra presenta l'estudi més gran, a nivell mundial, que s'ha fet fins ara amb pacients de la Covid-19, segons ha avançat avui al programa de ràdio Via Lliure de 'Rac1'.

Prieto destaca que el seu estudi ha posat el focus en 120.000 pacients catalans amb símptomes, diagnosticats als centres d'atenció primària (CAP) i no en pacients hospitalitzats o en estat greu, com havien treballat fins ara altres experts. 

"És l'estudi amb la dada més robusta al respecte, perquè la dada que teníem fins ara de la Xina era difícil de corroborar al nostre sistema sanitari", ha explicat l'investigador. 

Una de les conclusions més importants que treuen d'aquest estudi és que el coronavirus és "entre 5 i 10 vegades més letal que la grip". Afegeix que la mortalitat de la Covid-19 es troba en un 4% dels contagiats, una xifra que augmenta un 20% amb les persones de més de 75 anys.

"Hi ha una majoria de la població diagnosticada que són dones, quasi un 60%. I un 70-75% té menys de 65 anys. En canvi, entre la població ingressada o les víctimes mortals, hi ha més homes que dones i d’una certa edat", ha assenyalat Prieto.

Un resultat que, segons diu l'investigador, podria demostrar que "les dones tenen un component hormonal de protecció”.

Prieto ha insistit en la importància de fer tests PCR als CAP i ha afirmat que una dada molt important que han descobert és que el 15% dels infectats necessita ser hospitalitzat.

L'estudi està finançat per la Generalitat, concretament pel Biocat que coordina i promou el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya.