Un estudi ha identificat dos fàrmacs antiinflamatoris que poden inhibir que es repliqui el coronavirus, segons informa el grup de recerca en Quimioinformàtica i Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Els resultats s'han publicat a la revista International Journal of Molecular Sciences i és el primer estudi que es publica a escala mundial sobre reposicionament de fàrmacs com inhibidors d'un enzim clau per al coronavirus.

El treball demostra que un antiinflamatori d'ús humà i un d'ús veterinari - celecoxib i carprofen- inhibeixen un enzim clau en la replicació i la transcripció de virus responsable de la Covid-19. Els investigadors han fet servir tècniques de computació per predir si 6.466 fàrmacs autoritzats per diverses agències de medicaments tant per a ús humà com veterinari podien ser utilitzades per inhibir l'enzim M-pro.

Aquest enzim és la proteasa responsable de tallar dos polipèptids, un tipus de molècules produïdes pel mateix virus, i generar tot un seguit de proteïnes que són essencials per a la seva reproducció. Com a resultat de l'estudi realitzat a la URV, s'ha predit que set d'aquests 6.466 fàrmacs poden inhibir l'M-pro i, per tant, frenar que el virus es repliqui.

Els resultats amb aquestes set molècules s'ha compartit amb la iniciativa internacional Covid Moonshot que ha seleccionat dues d'aquestes set (carprofen i celecoxib) per comprovar in vitro la seva capacitat per inhibir la proteasa principal de virus, l'M-pro.

Els resultats obtinguts mostren com una concentració de 50 micromol-litres de celecoxib tenen una capacitat de l'11,9% d'inhibir l'activitat de l'M-pro i el carprofen, un 4%. Encara que no es tracta d'inhibidors molt potents, l'estudi indica que els dos compostos poden ser utilitzats com a punt de partida per dissenyar derivats amb més capacitat.

S'espera que les cinc molècules restants siguin seleccionades pròximament per la iniciativa Covid Moonshot per comprovar també la seva bioactivitat.