Un estudi del Banc de la reserva federal de Nova York relaciona la crisi econòmica causada per la pandèmia de la grip espanyola, entre els anys 1918 i 1920, amb l'auge del Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany, conegut col·loquialment com a Partit Nazi, segons el diari israelià Haaretz.

Tot i aquest estudi, experts de la història alemanya durant el nazisme posen en dubte aquesta investigació i asseguren que és "escabrosa" i inexacte.

L'anàlisi, publicat aquesta dilluns per l'economista del Banc de la reserva federal de Nova York, Kristian Blickle, estudia els efectes de la grip espanyola que va deixar 50 milions de víctimes mortals arreu del món, entre els anys 1918 i 1920.

El document de Blickle afirma que "les morts per grip el 1918 es correlacionen amb un augment de la proporció de vots obtinguts per l'extrema dreta, com el Partit Nacional Socialista dels Treballadors" a les eleccions d'Alemanya de 1932 i 1933, que van portar al poder a Adolf Hitler.

Blickle argumenta que les morts per la grip “van provocar el ressentiment d'estrangers entre els supervivents”, que amb el pas del temps van provocar un major suport als partits racistes i xenòfobs.

Aquesta investigació suggereix que l'actual pandèmia del coronavirus podria provocar un altre augment de l'extremisme polític, particularment als Estats Units.

Alguns experts donen importància a aquesta tesi en un moment en que la preocupació creix, als Estats Units, on l'atur augmenta a nivells molt elevats i la crisi econòmica que s'està vivint a causa de la Covid-19 deixa signes de que els polítics estan utilitzant aquesta situació per enfortir els seus programes electorals amb un missatge racista i de bloqueig del seu president, Donald Trump.

Un professor d’història i afers internacionals a la Universitat d’Aberdeen i autor de llibres sobre Alemanya i l'auge del nazisme Thomas Weber, és escèptic. Assegura que les proves no tenen "cap vincle causal" entre l'extremisme pandèmic i el polític, segons Haaretz.

Weber, que va escriure la “Primera Guerra de Hitler” del 2010 i la de “Convertir-se en Hitler: la creació d’un nazi”, afirma que va quedar “molt sorprès” de les conclusions extretes per una institució tan destacada com el Banc de la Reserva Federal de Nova York.