La Secretaria d'Estat de Comunicació (SEC) ha proposat aquest diumenge un nou model de rodes de premsa perquè els mitjans de comunicació puguin intervenir en directe a través de videoconferència a les rodes de premsa telemàtiques de la Moncloa amb motiu de la crisi del coronavirus.

Aquest model permetrà preguntar en videoconferència a professionals d'uns 80 mitjans de comunicació que van habitualment a Moncloa i que han seguit de forma presencial les rodes de premsa dels set Consells de ministres celebrats entre els mesos de gener i febrer.

Aquests mitjans es seguiran organitzant com sempre, és a dir, autogestionarán els torns i es posaran d'acord per formular les preguntes que pactin entre tots, i que seran les que s'emetran en directe i de forma telemàtica.

La resta de mitjans no habituals en les rodes de premsa a la Moncloa que s'han sumat legítimament per al seguiment de la crisi -hi ha uns 160 en total, segons dades de la Secretaria d'Estat de Comunicació- seguiran enviant les seves preguntes a través de xat habilitat per Moncloa.

La nova proposta de rodes de premsa ha estat acollida positivament per diferents associacions, col·legis i plataformes de el sector de la comunicació, com la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) i l'Associació de la Premsa de Madrid (APM), que la passada setmana van instar al govern espanyol a que milloressin precisament el sistema de les rodes de premsa des que es va decretar l'estat d'alarma.

Les dues associacions, així com la Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes, "agraeixen" aquesta nova proposta amb la qual es garantirà "la pluralitat informativa, l'equitat entre el diferents mitjans, la transparència i la possibilitat de preguntar i repreguntar en directe".