L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona és un dels 68 centres de tot el món que han participat en el primer medicament que accelera la recuperació dels malalts per coronavirus. La investigació ha estat coordinada des de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses dels EUA (NIAID, per les sigles en anglès) i ha completat una primera prova reeixida d'un fàrmac experimental com a possible tractament contra el coronavirus, segons ha anunciat aquest dimecres l'empresa de biotecnologia Gilead Sciences. "Tenim entès que la prova ha completat la seva primera meta", ha indicat en un comunicat la firma sobre el fàrmac remdesivir, i ha afegit que el NIAID donarà més detalls sobre els resultats dels assajos.

El compost antiviral de Gilead, que s'està provant en diversos pacients afectats per coronavirus, no ha estat aprovat per al tractament de cap malaltia, però ja es va utilitzar també de manera experimental amb pacients d'ebola. L'empresa ha emfatitzat que el remdesivir no té llicència ni s'ha aprovat en cap part del món i encara no ha demostrat que sigui segur o efectiu per al tractament de Covid-19.

La firma ha indicat que espera tenir per a finals de maig dades d'un segon estudi d'avaluació de l'eficàcia de dosi de cinc i deu dies en pacients amb coronavirus moderat. Els pacients que s'han sotmès a aquest tractament s'han recuperat un 30% més ràpid que la resta i s'ha reduït l'índex de mortalitat.

Què és el remdesivir?

Remdesivir és un anàleg nucleòtid amb activitat en un ampli espectre antiviral tant in vitro com amb animals de laboratori en models contra múltiples patògens virals emergents, inclòs l'ebola, Marburg, MERS i SARS, ha explicat Gilead.

Al febrer els Instituts Nacionals de Salut (NIH) van anunciar el començament d'una prova clínica aleatòria per avaluar l'eficàcia de remdesivir en adults hospitalitzats amb diagnòstic de coronavirus.

​Fins avui als Estats Units s'han confirmat més d'un milió de casos de Covid-19, una malaltia que ha causat la mort d'almenys 58.300 persones en aquest país i més de 200.000 a tot el món.