Europa s'ha convertit en l'epicentre del coronavirus sent Itàlia el país més afectat amb més de mil morts, mentre que la Xina prova de recuperar el ritme normal de vida amb més de 80.000 persones encomanades.

El nombre de casos per Covid-19 a tot el món es va elevar a 132.758, després que es reportessin 7.499 noves infeccions del coronavirus en les últimes 24 hores, mentre que 342 noves morts van augmentar a 4.955 les defuncions, segons el recompte diari de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Europa, el nou epicentre

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va afirmar que Europa "s'ha convertit en l'epicentre de la pandèmia" de Covid-19.

El metge etíop va afirmar a Ginebra que "el nombre de casos i morts reportats diàriament a Europa supera al de la resta del món, a excepció de la Xina" i que fins i tot "és més gran" que el que tenia aquest últim país "en el seu moment més àlgid de l'epidèmia".

Itàlia continua sent el país més afectat, amb 15.113 casos (2.651 de nous) i 1.016 de morts (189 més que en la jornada anterior) i el segueix Espanya, amb 4.200 casos i 120 morts, que ha declarat l'estat d'alarma, que comença oficialment aquest dissabte.

S'escampa lentament a la Xina

Després de la tempesta lentament es comença a escampar a la Xina, en on a prop del 95 % de les grans empreses situades fora de la província d'Hubei, focus del brot de Covid-19, i el 60 % de les petites i mitjanes companyies han reprès ja la seva activitat.

La Xina va anunciar aquest dijous que s'ha assolit el pic de contagis de l'epidèmia de coronavirus, però encara no ha aixecat les estrictes mesures de prevenció que mantenen gran part de la població a les seves cases.

La Xina va totalitzar vuit nous casos de contagi del coronavirus en les últimes 24 hores davant els 15 comptabilitzats en la jornada anterior, a més, en el mateix període 1.318 persones van ser donades d'alta després de superar la malaltia.

Segons les dades oficials, 64.111 pacients han estat donats d'alta des que va començar l'epidèmia, i s'ha realitzat seguiment mèdic a més de 678.088 persones que han estat en contacte proper amb els infectats, de les quals 12.161 segueixen sota observació.

Més barreres de protecció

Davant de l'alarma global pel Covid-19 també augmentaven les mesures de xoc com la declaració d'emergència nacional i les prohibicions de viatges per als turistes procedents dels països més afectats per la pandèmia.

El president nord-americà, Donald Trump, va declarar emergència nacional a causa del coronavirus, una mesura que permetrà desbloquejar fins a 50.000 milions de dòlars en fons federals.

Rússia va anunciar restriccions a les comunicacions aèries amb tots els països de la Unió Europea, mesures que entraran en vigor a partir del dilluns 16 de març.

Àustria va elevar al màxim nivell la seva alerta de viatge per a Espanya, França i Suïssa, i va cancel·lar totes les connexions aèries amb aquests tres països a partir de les 00.00 hores de dilluns.

Turquia va suspendre els vols a Espanya, Alemanya, França, Àustria, Bèlgica, els Països Baixos, Dinamarca, Noruega i Suècia, una mesura que entrarà en vigor a les 05.00 GMT de demà.

L'Argentina, al seu torn, va disposar que les suspensions de vols procedents de les zones afectades pel coronavirus decretada dijous començarà a regir de forma efectiva des de dimarts vinent.

Les aerolínies van a mitja marxa

L'aerolínia nord-americana Delta va anunciar que retallarà la seva capacitat un 40 % en els propers mesos, la mesura més dràstica de la seva història, cancel·lar els seus vols a Europa durant els propers 30 dies, aparcar 300 avions i oferir baixes no remunerades als seus empleats per fer front a la baixa demanda al sector.

Per la seva part, la colombiana Avianca va ordenar una reducció temporal de les seves operacions d'entre un 30 i 40 % i la reorganització d'algunes de les seves rutes davant de la "situació excepcional que representa l'impacte del coronavirus per a la indústria aèria".

El coronavirus toca a les economies fràgils

El Covid-19 es va estendre a aquells països que fins fa poc s'havien mantingut sa i estalvi de la pandèmia com l'Uruguai, Guatemala i Veneçuela, aquest últim on el Govern va confirmar dos casos de coronavirus i va demanar la quarantena preventiva per als viatgers que van arribar de Madrid els dies 5 i 8 de març.

Cuba va ser un dels últims països d'Amèrica i el Carib en reportar la presència de la malaltia al seu territori, i ahir el Ministeri de Salut Pública va informar sobre el primer ciutadà cubà amb diagnòstic positiu de coronavirus després dels casos de tres turistes italians.

L'ensurt de Bolsonaro

En una jornada relativament més tranquil·la que les anteriors, el sobresalt es va donar per compte de la salut del mandatari brasiler, Jair Bolsonaro, que va donar negatiu en la prova de coronavirus tres dies després de concloure una visita a Miami.

No va tenir la mateixa sort l'alcalde de Miami, Francis Suárez, que va atorgar aquesta setmana les claus de la ciutat a Bolsonaro, que es va convertir en la segona persona amb Covid-19 al comtat Miami-Dade.

Els mercats prenen un respir

Els mercats borsaris europeus van tancar en verd una de les pitjors setmanes de la seva història. En la jornada de divendres, Milà va pujar un 7,12 %; Madrid, un 3,73 %; Londres, un 2,46 %; París, un 1,83 %; i Fráncfort, un 0,77 %.

En el conjunt de la setmana, tanmateix, Milà va perdre un 23,3 %; Madrid, un 20,85 %; Fráncfort, un 20,1 %; París, un 19,86 %; i Londres, un 16,97 %.

Wall Street va accelerar els guanys en els últims minuts de la sessió de rebot i els seus tres indicadors es van disparar més d'un 9 % en reacció a l'emergència nacional declarada per Trump.

El Dow Jones va avançar un 9,36 % o 1.985 punts, situant-se en 23.186; el selectiu S&P 500 va tancar amb un progrés del 9,29 % o 230 punts, fins a 2.711; i l'índex del mercat compost Nasdaq va ascendir un 9,35 % o 673 unitats, fins a 7.875.

JPMorgan Chase va estimar contraccions en el PIB dels EUA i l'eurozona per al primer i segon trimestre de l'any que podrien portar a una "nova recessió global" a causa de la pandèmia del coronavirus, encara que no considera que es vagin a complir els criteris perquè sigui declarada oficialment.