L'augment de casos de contagi de Covid-19 i l'anunci de noves mesures fet per les autoritats sanitàries provoquen inquietud a la població i una bona patacada als mercats estatals.

Evolució de l'IBEX 35 / Borsa de Madrid

En un país com Espanya, el principal motor de la qual és el turisme, és primordial calmar els inversors i els ciutadans. Amb la por instal·lada en la societat, a curt termini hi haurà una caiguda del turisme que generarà menys ingressos i una davallada en el consum. Davant d'aquest escenari negatiu, és important que els ciutadans percebin que el govern té el control de la situació. No s'ha d'oblidar que la confiança és bona i necessària per a l'economia.

Suportar la por

A poc a poc s'han conegut algunes de les mesures econòmiques decidides pels països afectats per la malaltia. A Corea del Sud, un dels primers països als quals es va escampar el virus, el Govern ha anunciat un pressupost superior a l'aplicat el 2015, durant la crisi del MERS (Síndrome Respiratòria de l'Orient Mitjà), que va ser d'uns 9.500 milions de dòlars.

Itàlia, el país europeu amb més incidència de Covid-19, també es prepara per augmentar el seu objectiu de dèficit del 2020 malgrat els ferris controls de Brussel·les a la despesa pública.

El govern francès ha pres mesures urgents de suport a les empreses: ajornament d'impostos, reprogramació de crèdits, protecció de l'ocupació mitjançant ERTE. I Alemanya ha aprovat ja un augment en la inversió pública de més de 3.000 milions d'euros per al període 2021-2024.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va esbossar el dimarts 10 algunes dels seves línies: donar suport al sector de turisme i el transport, dotar de liquiditat les pimes, protegir l'ocupació, sense oblidar la necessitat de rebaixar el control de dèficit.

Gastar, curar i comptar

L'augment en la despesa pública ajudarà a compensar la previsible contracció econòmica que s'acosta. Si aquesta despesa es fa servir de forma eficient en la gestió del Covid-19 i es comunica de manera eficaç a la ciutadania, contribuirà a recuperar la confiança dels espanyols davant les incerteses generades pel coronavirus.

L'augment del deute públic no és el que ara importa, ja tindrem temps d'ocupar-nos d'això quan tot passi. En aquests moments el més preocupant és com s'ha estès la por entre nosaltres i com podem controlar-la.The Conversation

Gayle Allard Professor of Managerial Economics, IE University Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation