Les principals associacions de comerciants d'Espanya han alertat de les seves dificultats per afrontar les despeses corrents durant la pandèmia del coronavirus, especialment els lloguers de locals, el que segons la seva opinió provocarà el tancament de la meitat d'empreses i centenars de milers de llocs de treball destruïts.

Després de més d'un mes de tancament forçat dels establiments, la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), l'Associació Espanyola de Centrals de Compra (ANCECO), les associacions de cadenes de retail, serveis i restauració AMICCA, COMERTIA, ACOTEX i EURELIA i la Federació Espanyola de Comerciants d'Electrodomèstics FECE han emès un comunicat conjunt per llançar un crit d'alarma a Govern.

Aquestes organitzacions representen a més de la meitat de tot el comerç de país, amb 510.000 punts de venda que generen 1,7 milions de llocs de treball.

El comunicat denuncia que les associacions s'enfronten a una situació "sense precedents, un escenari de tall radical d'ingressos" que abocarà a el tancament a el 50% d'empreses, segons els sectors, i provocarà la destrucció de "centenars de milers de llocs de treball a curt i mig termini".

Segons les associacions, el sector comercial té un pes en l'economia espanyola del 13% i és el primer en termes d'ocupació, amb 3,2 milions de treballadors en 2018, el que suposa el 17% del total d'afiliats.

Els comerciants reclamen una línia de subvencions que els permeti el pagament dels lloguers durant el tancament obligat i exigeixen a el Govern un "nou marc normatiu" per renegociar els arrendaments i condonar rendes.

"És moment d'introduir polítiques redistributives del perjudici econòmic de manera que la situació es torni equitativa, posant sobre la taula nous mètodes de càlcul dels costos d'arrendament", afegeixen les associacions, que creuen que la norma hauria d'incloure el període de l'estat de alarma i al menys fins als sis mesos posteriors.

Les organitzacions insten també a revisar la Llei d'Arrendaments Urbans, que consideren obsoleta en matèria de locals comercials, així com crear un "fòrum de diàleg" tutelat per les administracions que arbitri mesures encaminades a procurar la supervivència de les empreses i el manteniment dels llocs de treball.

Des de l'Associació Empresarial del Comerç Tèxtil i Complements de la Comunitat de Madrid (ACOTEX), demanen al govern espanyol que com que no tenen cap ingrés, donat que els comerços es troben tancats pel coronavirus, s'anul·lin els pagaments.