En la roda de premsa telemàtica que ofereix cada dissabte el president espanyol, Pedro Sánchez, la CNN va preguntar-li ahir sobre l'existència d'un rànquing de la Universitat Johns Hopkins de les proves de Covid-19 del qual havia presumit anteriorment.

Va ser en la compareixença del 28 d’abril quan Sánchez va citar el rànquing de la universitat per demostrar que Espanya era la cinquena del món en fer proves de tests ràpids a la població. Ara bé, aquest rànquing internacional sembla que no existeix. La cadena americana explica que el mes d'abril va demanar al Ministeri de Salut que enviés un enllaç o prova que els rànquings són verídics. No van respondre. 

Així se'n fa ressò la CNN en un article publicat aquest dissabte. El mitjà ha fet un seguiment amb la Johns Hopkins University per verificar l'existència d'aquest rànquing, "però un portaveu ens ha informat que no van poder localitzar immediatament aquest informe". Quan CNN va preguntar si Johns Hopkins seguia les dades de les proves fora dels Estats Units, el portaveu va dir: "Fins ara hem fet seguiment de proves als Estats Units, incloses les comparatives entre estats americans".

Els rànquings que cita Sánchez han estat impossibles de trobar

A la web de la universitat que tracta de coronavirus s'informa del nombre d'infeccions i morts per Covid-19 a tot el món però només recull els índexs de proves serològiques als Estats Units. Ahir, el periodista de la CNN va informar Sánchez que no havia estat possible trobar aquests informes. Sánchez, que respon les preguntes en directe, es va limitar a dir que "els números hi són", i va llegir les darreres dades recollides pel govern espanyol. 

Quan la CNN va preguntar per primer cop a Sánchez sobre les taxes de proves el 28 d’abril, el president va citar les dades que ofereix l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que demostraven que Espanya era la vuitena al món en matèria de taxes. 

Però fins i tot abans que Sánchez respongués a la pregunta, l’OCDE havia emès un comunicat que corregia les seves dades, després d’haver reconegut que havia inclòs erròniament les taxes de prova d’anticossos d’Espanya en els números generals, fet que ja el va deixar en evidència en l'escena internacional. 

El gràfic actualitzat de l'OCDE aleshores mostrava que Espanya tenia la 17a taxa de proves més alta, i no la vuitena, per a Covid-19.