Un model matemàtic d'investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l'Hospital Germans Trias de Badalona (Barcelona) preveu que aquest cap de setmana Catalunya arribi a superar els 19.000 casos de persones infectades per coronavirus, 109.000 a l'Estrat espanyol. Per a la Unió Europea, el mateix model estima 300.000 persones infectats.

Les dades oficials del divendres 27 de març indiquen que Catalunya té 14.263 infectats; Espanya, 64.059, i la Unió Europea, unes 230.000 persones detectades que han donat positiu en coronavirus.

Aquest model matemàtic ha estat elaborat per un equip d'investigadors del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC i del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB) de l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol, pertanyent a l'hospital del mateix nom, amb el suport de la Caixa.

El pic, encara per arribar


Daniel López-Codina, un dels investigadors del BIOCOM-SC de la UPC, ha considerat que el pic de casos està encara per arribar a Espanya i fer prediccions a més de tres dies vista és especular, perquè "hi ha moltes variables" en aquesta pandèmia.

Entre altres, aquests experts indiquen en un informe sobre el seu model que la mortalitat a cada país pot ser diferent per diversitat de factors, com la distribució d'edats de la població, la capacitat de l'assistència sanitària i la taxa de diagnòstic, especialment entre els casos asimptomàtics i lleus.

Model amb dades reals

"El model matemàtic amb el qual treballem descriu l'escenari a partir de dades reals", i el que es veu de moment és que la "velocitat de propagació" del coronavirus ha anat millorant a Espanya però no està controlada, com si que sembla que ho està a Itàlia, ha indicat.

L'expert ha explicat que els models matemàtics de sistemes complexos no són una bola de vidre i que el que fan és "ajudar a entendre i a preveure, però no són totalment deterministes".

L'informe que elaboren cada dia aquests experts es fa arribar a directori general Digital Excellence and Science Infrastructure de la Comissió Europea, dirigit per Thomas Skordas. En aquest grup de treball s'integren també investigadors de l'European Centre for Disease Prevention and Control, del Joint Research Centre, i de l'Imperial College London.

L'objectiu d'aquests investigadors és proporcionar una imatge completa de la situació de la pandèmia del Covid-19 en els països europeus i poder preveure la situació en els dies immediats, sense interpretar les causes de l'evolució dels casos.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.