En el debat sobre la conveniència o no d'utilitzar les mascaretes en els espais públics per combatre el coronavirus intervenen nombrosos factors. Entre d'altres, la necessitat de preservar el subministrament de mascaretes per a l'ús sanitari. Això no obstant, els doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà consideren que la utilització d'aquests elements "pot resultar clau" per contenir la pandèmia i fan una crida en aquest sentit en declaracions a ElNacional.cat.

Els dos investigadors han volgut fer pública la seva apel·lació en el moment en què el govern espanyol ha decretat el confinament total i l'avalen amb informes recents, com el publicat a la revista The Lancet, en el qual es contrasten els criteris que s'han aplicat als diferents països en relació a aquesta qüestió.

Clotet recorda que "recents estudis demostren que la mida de les gotes que s'expulsen en tossir tenen una dimensió prou gran", per la qual cosa "les mascaretes quirúrgiques, per a les quals no hi ha problema de subministrament, i fins i tot les mascaretes fetes a casa, ocasionen una reducció parcial de la transmissió del SARS-CoV-2, que pot resultar molt valuosa en aquests moments".

Per la seva banda, Mitjà recorda que el benefici que comporta un ús massiu de les mascaretes no prové de filtrar l'aire per als sans, sinó de "tapar la boca a persones ja infectades i que, d'aquesta manera, les gotes que emeten no contaminin superfícies públiques".

"Quan la gent parla i respira —no cal esternudar ni tossir— expulsa gotetes que cauen a les superfícies, espais o objectes comuns. Les gotetes de persones infectades, tant si tenen símptomes com si no, contenen partícules virals que són infeccioses", subratlla l'epidemiòleg.