Encara que gairebé sempre que sentim parlar d'ell sol ser en termes negatius, el colesterol és imprescindible per al cos humà. És així perquè a partir d'ell se sintetitzen hormones i sals biliars que participen en l'absorció dels greixos que procedeixen de l'alimentació. La sang el transporta a tots els racons del cos, però sempre acompanyada amb un altre element, ja que per si mateix no és soluble.

Per això el fetge el recobreix amb una lipoproteïna anomenada LDL (lipoproteïna de baixa intensitat). Si el nivell de LDL augmenta, el colesterol s'acumula a les parets de les artèries, provocant problemes per a la salut. Aquesta és la raó per la qual rep el nom de colesterol dolent.

Interior d'una artèriaEl cos humà necessita la presència del colesterol, però el LDL és el que cal provar de mantenir a ratlla

En canvi, quan emprèn la ruta des dels òrgans al fetge s'embolica amb la proteïna HDL (lipoproteïna d'alta intensitat), que s'elimina en arribar a la seva destinació. A aquest se li diu colesterol bo. El sumatori de HDL i LDL dona la xifra de colesterol global en el nostre organisme, que no hauria de sobrepassar els 200 mg/dl. El que succeeix és que segons van transcorrent els anys, els nivells s'incrementen, ja que l'envelliment del sistema metabòlic fa més difícil que sigui absorbit.

Convé conèixer una sèrie de factors perquè no es dispari excessivament i així evitar problemes. Un dels aspectes més a tenir en compte és el de l'alimentació, perquè la producció del colesterol s'estimula si ingerim massa greixos saturats, que provenen dels animals.

A evitar

Per tant, s'aconsella reduir el consum d'alguns aliments com els embotits i la carn vermella. Dues racions a la setmana hauria de ser, en principi, el límit per no arribar a augmentar massa el colesterol. En el cas de la carn d'aviram, s'ha d'evitar la pell, ja que és en ella on es troba el nivell de greixos saturats més gran. Altres aliments que cal consumir amb moderació són el marisc, els formatges curats, els ous i, pel seu lloc, els aliments precuinats.

A potenciar

És important el consum d'oli d'oliva, molt valuós en àcids grassos monoinsaturats, que ajuda que es rebaixi el colesterol dolent i es potenciï el bo. La verdura i la fruita es recomana diàriament, com a base d'una dieta òptima. Així mateix, el consum de peix blau –a causa dels àcids grassos omega 3– impulsa la reducció del nivell de colesterol i els triglicèrids. Finalment, també convé incloure en la ingesta habitual la fruita seca.

Fruita i verduraLa fruita i la verdura han de ser part important de la dieta diària per combatre l'excés de colesterol

Un altre aspecte que cal tenir en compte és el de l'exercici físic. Sobretot les activitats aeròbiques com caminar, córrer, nedar, muntar en bici o ballar. I, molt important, tractar d'evitar l'estrès en la mesura possible, perquè controlar-ho fa que pugui gaudir-se de millors nivells de colesterol bo.