En els últims anys, els estudis sobre el microbiota humà –el conjunt de microorganismes que poblen el nostre intestí– estan multiplicant-se a causa de les evidències de la relació que té amb les malalties, l'envelliment o l'estat d'ànim de les persones. Ara, un nou estudi dona un altre nou camp per investigar.

Els científics ja han estudiat la importància de les moltes espècies microbianes que es troben en aquesta part del cos per identificar moments clau del desenvolupament infantil. Però no hi ha massa dades. Ara, aquesta nova investigació analitza nens en edat escolar i prova la relació entre el comportament, l'estrès socioeconòmic i el microbioma intestinal.

Niño plorant

Els científics, de la Universitat Estatal d'Oregon, han publicat l'estudi a la revista mBio. El seu objectiu era determinar si existeix algun vincle entre la composició del microbioma d'un nen i el seu risc socioeconòmic, l'alteració del seu comportament i el dels seus pares o cuidadors.

L'estudi

 

L'equip va analitzar 40 famílies amb nens de 5 a 7 anys d'una varietat de grups socioeconòmics que van haver de completar qüestionaris sobre el comportament dels nens i la qualitat de la seva relació. També van proporcionar una mostra d'excrements per a l'anàlisi del microbioma intestinal.

Els experts van descobrir que els nens amb més risc socioeconòmic tenien un perfil microbià diferent que aquells que tenien menor risc socioeconòmic. Quan els investigadors van observar la desregulació conductual, van veure resultats similars. Els nens amb un comportament alterat –incapacitat per controlar els impulsos, tendència a la depressió, etcètera– també tenien un diferent perfil de microbioma intestinal.

En aprofundir, els investigadors van identificar diverses espècies bacterianes. En concret, van comprovar que l'absència del bacteri Bacteroides fragilis estava fortament relacionada amb el risc socioeconòmic i l'alteració conductual: ansietat, reactivitat emocional i impulsivitat. Per aquesta raó, van plantejar la hipòtesi que les propietats antiinflamatòries d'aquest bacteri poden afectar la inflamació intestinal en els nens, el que al seu torn influeix en el comportament.

Niño rient

Aquests resultats són notables perquè els estudis en ratolins han trobat que la Bacteroides fragilis modula el sistema immune i protegeix contra la inflamació induïda per patògens. Els experts també van comprovar la interacció d'altres bacteris, com una associació entre el bacteri E. rectale i el mal control d'impulsos. Per tant, han conclòs que la inflamació a l'intestí pot ser central per determinar si un nen mostra o no signes de desregulació conductual.

Encara és un estudi en potència, que ha de donar peu a aprofundir en noves investigacions que analitzin amb més detall aquests fets, però sens dubte llança molta llum sobre el paper de la flora intestinal en el nostre salut, tant física com mental. Això sí, els científics també van descobrir en analitzar el paper dels pares i cuidadors, que aquests tenen un paper compensatori molt important en la condició que s'observa en el perfil microbià.