La Comissió Europea ha autoritzat aquest divendres la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford per combatre la Covid, després que aquesta setmana hagués mantingut diverses tensions amb la farmacèutica. 

"Hem concedit una autorització de comercialització condicional per a la vacuna Covid-19 desenvolupada per AstraZeneca, la tercera vacuna autoritzada a la UE", ha explicat la CE en el seu compte de Twitter. 

400 milions de dosis compromeses

La presidenta de la CE, Ursula von der Layen, ha apuntat que han segellat un acord amb la companyia per rebre un total de 400 milions de dosis del tractament contra el coronavirus.

En aquest sentit, ha explicat que aquesta autorització s'ha aprovat després de rebre per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA) un informe positiu sobre la vacuna d'AstraZeneca. 

"Espero que la companyia lliuri els 400 milions de dosis tal com s’ha acordat. Seguirem fent tot el possible per assegurar les vacunes per als europeus, els nostres veïns i socis de tot el món", ha indicat Von der Layen en una piulada a Twitter.

Per la seva part, la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, ha assegurat que continuaran amb els seus esforços "durant les 24 del dia per garantir l'accés" a les vacunes als "ciutadans de la Unió Europea i més enllà com més aviat millor". 

Aquesta autorització arriba després que la CE aprovés avui també un reglament per propiciar que les farmacèutiques compleixin amb els acords i les entregues de la vacuna pactades amb Brussel·les. Aquest consisteix que les empreses que exportin el tractament des del sól comunitari requeriran una autorització. Per obtenir-la, hauran d'informar a les autoritats duaneres sobre el nombre de dosis i els països als quals volen exportar. Aquestes remetran aquesta informació a la CE, que és la que donarà o no la llum verda sobre l'obtenció d'aquesta autorització.

Tensió amb les farmacèutiques

Aquesta mesura s'aprova després que les tres farmacèutiques que distribueixen el remei contra la Covid, Pfizer, Moderna i AstraZeneca, s'hagin endarrerit amb les seves entregues. 

Precisament, aquesta setmana la UE ha protagonitzat una picabaralla amb AstraZeneca, que vol reduir fins als 39 milions de dosis compromeses en aquesta primera entrega, mentre que l'acord rondava entre els 80 als 120 milions, als 39 milions. 

Per la seva part, Pfizer va anunciar recentment que havia de reduir el nombre d'entregues a la UE per diversos problemes de producció en la seva fàbrica a Brussel·les, però que a partir del 15 de febrer incrementarà el nombre de dosis entregades per poder assolir els compromisos marcats.