La Comissió Europea (CE) ha anunciat que retira la seva denúncia judicial contra la farmacèutica anglo-sueca AstraZeneca després d'haver arribat a un acord pel lliurament de les vacunes contra la Covid-19, encara pendents de distribuir. D'aquesta manera es tanquen tots els procediments legals sobre l'acord de compra anticipada. A la vegada, la farmacèutica es compromet a lliurar 60 milions de dosis de la vacuna a finals d'aquest tercer trimestre d'enguany i 75 en el quart. Pel primer trimestre del 2022, se sumaran 65 milions més i tots els lliuraments es faran de "forma regular i aplicant bonificacions limitades si s'ajornen les dosis marcades".

AstraZeneca recorda que encara no ha obtingut beneficis

Des d'AstraZeneca, el seu vicepresident executiu, Ruud Dobber, es mostra satisfet: "Estic content d’haver estat capaç d’arribar a un punt en comú que ens permeti avançar i treballar en col·laboració amb la Comissió Europea per ajudar a superar la pandèmia".

I llança un agraïment en forma d'advertència: "Estem plenament compromesos amb la fabricació de la vacuna per Europa després de la distribució de més de 140 milions de dosis fins ara sense beneficis. També estem desitjant treballar amb la Comissió Europea en un esforç conjunt per donar més suport a COVAX". 

Europa vol superar el 70% dels vacunats

Per la seva banda, la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, també aplaudeix l'entesa: "L'acord d'avui garanteix el lliurament de 200 milions de dosis restants de vacuna a la UE. Tot i que aquesta setmana hem assolit la fita important del 70% de la vacunació completa dels adults, hi ha diferències significatives en les taxes de vacunació entre els nostres estats membres i la continuïtat de la disponibilitat de vacunes, inclosa la d’AstraZeneca, continua sent crucial. L'objectiu és compartir, com a mínim, 200 milions de dosis de vacunes a través de COVAX amb països d'ingressos baixos i mitjans fins a finals d'aquest any. La solidaritat de les vacunes és i segueix sent la nostra marca comercial".

La Comissió Europea va presentar el 17 de juny una estratègia europea per accelerar el desenvolupament, fabricació i desplegament de vacunes efectives i segures. A canvi del dret a comprar un nombre especificat de dosis de vacuna en un període de temps determinat, la Comissió finança part dels costos inicials que afronten els productors de vacunes en forma d’acords de compra anticipada.

E85h1EMWYAQA0pR

La comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.

El 21 d'abril de 2021, es van iniciar els procediments judicials de la Comissió Europea contra AstraZeneca a Brussel·les i les audiències judicials estaven previstes a finals de setembre de 2021. Fins ara, AstraZeneca i els seus socis han subministrat més de 1.100 milions de dosis de vacuna a més de 170 països; aproximadament dos terços han anat a països de renda baixa i mitjana baixa. Des de la Comissió Europea també donen un missatge de calma als seus socis: "Els Estats membres disposaran de calendaris de lliurament regulars i s'aplicaran descomptes limitats en cas de retards en les dosis".

Inicialment, el litigi es va separar en dos judicis, un amb caràcter d'urgència i un altre sobre el fons de l'assumpte. En el primer procés, un jutjat de primera instància de Brussel·les va obligar a la farmacèutica a fixar un calendari de lliuraments, però exigia al laboratori que proporcionés 50 milions de dosis per setembre, davant els 300 milions que reclamava la Comissió.

Les dues parts van celebrar la sentència com una victòria, a costa de que es celebrés a partir de setembre el segon judici, sobre el fons de l'assumpte, en el qual la Comissió, en nom dels Estats membres de la UE, podia exigir també una indemnització pel retard en les entregues. No ha calgut arribar fins aquí. Tots dos, farmacèutica i UE, han arribat a un acord que posa fi a la batalla judicial.