Les farmacèutiques europees confien poder entregar les dosis necessàries per vacunar el 70% de la població a l'estiu, l'objectiu fixat per la Comissió Europea. Per la seva banda, Brussel·les insisteix a les farmacèutiques que han d'entregar les vacunes pactades als acords de compra anticipada. El que està clar és que a Europa el ritme de vacunació no és el desitjat i, per tant, tampoc ho és a Espanya i a Catalunya.

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha confessat que "no li surten els números" si es pretén que abans de l'estiu hi hagi un 70% de la població vacunada. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Comella ha culpat de la lentitud de la vacunació a "l'administració europea i estatal" i ha apuntat que "l'administració catalana se sent impotent i frustrada".

Vacuna Covid Moderna Clinic 5   Sergi Alcàzar

Un infermer de l'Hospital Clínic prepara la vacuna contra la Covid / Sergi Alcàzar

A més a més, Comella ha afegit que per aconseguir el ritme de vacunació desitjat fan falta molts recursos que ara no es tenen. Encara sobre la responsabilitat de l'estat espanyol, ha afegit que "Catalunya no sap ni quantes vacunes rebrà la setmana vinent de l'Estat. Treballar així és molt complicat".

"No estem col·lapsats"

L'ocupació de les UCI és la principal preocupació derivada de la pandèmia, ara bé, el director del CatSalut s'ha negat a fer servir la paraula "col·lapse" per referir-se a les Unitats de Cures Intensives catalanes: "La paraula col·lapse fa molta por, en la primera onada tampoc vam col·lapsar, col·lapsar vol dir no poder admetre més pacients". Així doncs, Comella ha deixat clar que "no estem col·lapsats però sí tensionats".

De cara a les properes setmanes, Comella ha calculat que Catalunya pot superar els 800 pacients Covid en estat greu i, per tot això, ha indicat que "estem en un punt d'equilibri molt fràgil".

La soca britànica

El fins ara ministre de Sanitat, Salvador Illa, anunciava aquest dimarts a la seva última compareixença com a ministre que a l'Estat hi ha 195 casos confirmats de la variant britànica i 161 casos sospitosos. Segons Illa està "clarament per sota" del 5% de casos, però va advertir que en països similars el nombre d'infectats per aquesta soca s'ha expandit en qüestió de dues o tres setmanes.

La nova soca preocupa perquè, si bé no és més mortífera, sí que és més contagiosa. A Catalunya també ha arribat i Comella no ha descartat més mesures restrictives en un futur si la soca es comporta igual que la Covid. Per ara hi ha més de 100 pacients infectats per aquesta variant del virus a Catalunya

Les eleccions i la Covid

Si no canvia res sembla que el proper 14 de febrer el Parlament de Catalunya celebrarà eleccions. Aquests comicis, marcats per la pandèmia, s'hauran de dur a terme amb nombroses mesures de seguretat per prevenir més contagis de coronavirus.  En les darreres hores ha generat molta controvèrsia l'anunci de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, assegurant que els ciutadans es podran sortir de seu municipi (actualment Catalunya està confinada municipalment), per assistir a un míting polític.

Segons Adrià Comella, "la informació política és un dret (els mítings)", ara bé, també ha recomanat que "aquesta informació es pugui donar de la manera més telemàtica possible".

Foto principal: El director general del Servei Català de la Salut, Adrià Comella / ACN