Segons les dades, vuit de cada deu persones pateixen al llarg de la seva vida estrès, fins i tot sense haver-se'n adonat. Per sort, no totes aquestes persones pateixen després ansietat, que és la presència insistent de l'estrès quan el motiu que va originar l'estrès ja no existeix. Així doncs, com és possible superar una fase d'estrès sense que la nostra salut mental se'n ressenti? L'estrès és la reacció del nostre cos a un desafiament o demanda, i fins i tot en petits episodis iniciàtics l'estrès pot ser positiu: qui no s'ha estressat abans d'uns exàmens, però gràcies a aquest estrès ha tret la força de voluntat per no parar d'estudiar? Quan l'estrès dura molt temps, tanmateix, això ja no és estrès, sinó ansietat, que pot esdevenir el preàmbul de la depressió.

people 1492052 1920

De l'estrès a la depressió

El passat 20 de gener el Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Universitari Dexeus va organitzar una sessió divulgativa sobre la relació entre estrès i depressió. Sota el títol "De l'estrès a la depressió Com superar el desgast?" el doctor en Psicologia Borja Farré Sender va donar diverses pautes per controlar l'estrès de manera que no vaig acabar degenerant en una patologia com la depressió. La presentació de l'acte va ser a càrrec del Dr. Jordi Blanch director del Pla director de salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya.

Després de la presentació hi va haver un espai de debat en el que van participar, al costat del ponent, la Dra. Gràcia Lasheras, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Universitari Dexeus i el també psiquiatre i director de docència del servei, el Dr. Josep Maria Farré que van contestar les múltiples preguntes que va realitzar l'audiència a través del xat.

Mala memòria, diarrea, mals de cap, problemes sexuals o cansament suprem són alguns dels símptomes sovint imperceptibles o poc importants que causa l'estrès. Per evitar que aquell petit període de tensió vital anomenat estrès agut es converteixi en estrès crònic i, tot seguit, en una depressió, hem de fer atenció a aquests petits senyals d'alerta que el nostre cos, tant físicament com emocionalment, ens indica per alertar-nos que alguna cosa no va bé.

depression 3912748 1920

La sessió forma part d'un cicle organitzat pel Servei de Psiquiatria i Psicologia d'Hospital Universitari Dexeus amb l'objectiu de prevenir els problemes de salut mental. La pròxima sessió està prevista per al dimecres 24 de març. Sota el títol "Com reconèixer, compartir i gestionar les Emocions. La regulació emocional" la psicòloga Alba Palazón explicarà com la regulació de les emocions ens permet arribar a un estat de benestar emocional. La sessió es podrà seguir en streaming a través d'aquest enllaç