Ara que el Govern ha anunciat les fases de la desescalada, com es produiran i el que podrem fer durant les properes setmanes fins que arribi la ja cèlebre nova normalitat, una de les màximes preocupacions és adquirir prou màscares perquè totes les persones puguin passejar, anar a la feina o a fer la compra.

A tots els països, inclosa Espanya, les autoritats recomanen utilitzar-les i incorporar-les durant un temps a les nostres vides de manera contínua. El problema és que, en alguns llocs, són escasses i s'han convertit en un bé de luxe, fins i tot les higièniques o quirúrgiques, les més fàcils d'aconseguir. Això ha provocat que molts estiguin optant per fabricar-les a les seves llars.

Als Estats Units, un equip de científics de la Universitat de Chicago ha estudiat quina és la millor manera de fer màscares casolanes i quin tipus de materials s'haurien d'utilitzar perquè resultin efectives. Segons han conclòs, una combinació de cotó amb gasa pot evitar la filtració de les gotetes que poden contenir el virus, sempre que l'ajustament a la cara sigui bo.

Noies màscares

El SARS-CoV-2, el nou coronavirus que causa COVID-19, es propaga principalment a través d'aquestes gotetes respiratòries quan una persona infectada tus, esternuda, parla o respira. Aquestes gotes es formen en una àmplia gamma de mides, però les més petites, els aerosols, poden lliscar fàcilment a través de les obertures entre certes fibres de tela, el que fa que no totes les màscares de tela realment poden ajudar a prevenir la malaltia.

Els experts que han realitzat aquest estudi volien estudiar la capacitat dels teixits comuns, sols o en combinació, per filtrar aerosols de mida similar a les gotes respiratòries. Els investigadors van utilitzar una barreja d'aerosols per produir petites partícules. Amb un ventilador van escampar l'aerosol a través de diverses mostres de tela a una velocitat de flux d'aire corresponent a la respiració d'una persona en repòs.

A continuació, van mesurar la quantitat i la mida de les partícules en l'aire abans i després de passar a través de la tela. Una capa d'un llençol de cotó ben teixit combinat amb dues capes de gasa de polièster-spandex, una tela transparent que s'utilitza sovint en vestits de nit, filtra la majoria de les partícules d'aerosol (80-99%, depenent de la mida de partícula), el que equival al rendiment proper a la d'una màscara FPP2 i FPP3, les que més filtren.

Màscara blanca groga

Segons els investigadors, les teles estretes, com el cotó, poden actuar com a una barrera mecànica contra les partícules, mentre que les teles que sostenen una càrrega estàtica, com certs tipus de gasa i seda natural, serveixen com a una barrera electroestàtica. Tanmateix, hi ha un aspecte important i és l'ajustament. Una petita obertura de l'1% va reduir l'eficiència de filtrat de totes les màscares a la meitat o més, el que posa i manifest el necessari de fer-ho de forma adequada.