Quan ens prescriuen fer exercici físic per millorar la nostra salut, sempre ens passa pel cap el mateix: córrer, caminar, muntar en bici, nedar, anar a un gimnàs... Pocs tenen al cap practicar diàriament els exercicis de Kegel que, tanmateix, constitueixen una pràctica molt beneficiosa per al nostre organisme, especialment per a la vida sexual. La Universitat de Harvard els ha inclòs entre els cinc millors exercicis per dur a terme per a qualsevol persona al llarg de la seva vida.

Com fer-los

El seu objectiu és enfortir els músculs del sòl pelvià. Van ser desenvolupats a finals dels anys quaranta pel Dr. Arnold H. Kegel, un ginecòleg nord-americà, que els recomanava a les dones per evitar la incontinència urinària i així evitar les operacions quirúrgiques.

Durant molts anys han estat sobretot prescrits per a les dones, especialment les que acabaven de donar a llum, però el cert és que són beneficiosos per als dos sexes i a qualsevol edat. Es tracta d'exercicis simples. El que més costa al principi és trobar els músculs, fins al punt que es calcula que al voltant d'un terç o més de les dones i els homes que els practiquen en realitat estan treballant els músculs abdominals, glutis o cuixes internes.

Per localitzar els músculs del sòl pelvià de forma correcta, cal aturar el flux de l'orina mentre s'està orinant. El múscul que s'utilitza per realitzar aquesta acció, que se situa més en la part posterior de la zona pelviana que en l'anterior, és el que cal treballar.

Una vegada localitzats, es poden practicar de diverses maneres. Una de les més còmodes és reclinat sobre l'esquena fins a tenir la sensació que s'ha contret el sòl pelvià. Però també es poden fer dempeus o assegut.

Quan es tingui la posició, cal contreure el múscul que hem localitzat en orinar de 3 a 5 segons. Després, s'ha de relaxar també uns 3 o 5 segons. A continuació, es repeteix aquest cicle unes deu vegades. Al principi, se sol cometre algun error: no s'han de contreure els músculs abdominals, ni els de les cames o els glutis, ni tampoc aixecar la pelvis.

Per comprovar que ho estàs fent bé, pots col·locar una mà suaument sobre el ventre per detectar qualsevol moviment no desitjat dels teus músculs. A mesura que vagis agafant més pràctica, pots augmentar el temps de contracció i relaxació. El més adequat és realitzar al voltant de 30 a 40 vegades els exercicis de Kegel diàriament, repartits al llarg de la jornada.

De tota manera, et deixem a continuació un vídeo en el qual expliquen els errors a evitar quan es recorre als exercicis de Kegel.

Molts beneficis

La ciència ha demostrat que, a més de prevenir la incontinència urinària, els problemes de pròstata i els prolapses (debilitament dels lligaments i músculs del sòl pelvià) són molt beneficiosos per millorar la vida sexual, ja que prevenen l'ejaculació precoç i la disfunció erèctil i augmenta la qualitat de les ereccions i els orgasmes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat