Una de les mesures més esperades de la desescalada és l'autorització de sortir a fer esport en els espais públics. I és que ja es pot practicar exercici, prenent les mesures oportunes. Tot i així, els experts recomanen màxima prudència a l'hora de dur a terme aquestes activitats amb l'objectiu d'evitar un repunt dels contagis. Al cap i a la fi, són més 50 dies de confinament i aquest permís permet que milers de persones surtin de les seves cases per entrenar-se, córrer, muntar en bicicleta i practicar un altre tipus d'exercicis.

Des de l'Organització Col·legial d'Infermeria s'ha llançat un vídeo animat amb totes les recomanacions sanitàries que cal seguir a l'hora de reprendre l'esport en aquests dies. Segons els seus responsables, "hem de ser responsables i respectar les pautes que ens marquen des del Ministeri de Sanitat, imprescindibles per no retrocedir al camí recorregut."

Per això, en primer lloc en cal tenir en compte unes consells generals que s'han de seguir, sigui en la fase que sigui en la que es trobi la província.

En primer lloc, una bona higiene de mans amb aigua i sabó abans i després d'entrenar, així com amb solució hidroalcohólica sempre que sigui possible durant l'entrenament. També hem d'utilitzar les proteccions indicades per a cada esport i les mesures de prevenció contra el COVID-19: bona hidratació, vestir roba adequada, utilitzar protecció solar i, si és possible, no compartir el material.

A més, hi ha una sèrie d'advertències per fase, depenent dels esports o el lloc en el qual es vagin a practicar. Així, en la Fase 0, que és la que ja ha començat, es recomana reprendre l'activitat de manera gradual per evitar lesions. No és convenient que algú que no tingui l'hàbit de córrer, per exemple, ho faci de manera brusca i sense preparació perquè això pot ocasionar problemes posteriorment. En aquest cas seria millor sortir només a caminar.

Quant a la prevenció del contagi, només està permès sortir de manera individual, mantenint una distància mínima de 2 metres i evitant anar just darrere d'altres esportistes. Es pot realitzar de 6 a 10 del matí i de 8 a 11 de la nit en els municipis de més de 5.000 habitants. Els de menys de 5.000 persones censades no tenen restricció d'horari. L'exercici pot dur-se a terme només dins del municipi on s'habita. Els passejos sí que tenen límit i es poden realitzar durant una hora en un radi d'un quilòmetre des del domicili.

D'altra banda, en la Fase 1, en la que s'obriran instal·lacions esportives a l'aire lliure per practicar esports sense contacte com a atletisme o tennis o es permetran activitats esportives individuals amb cita prèvia sense contacte, des de l'òrgan dels infermers recorden que no és permès tenir contacte físic amb altres persones a les instal·lacions i demanen d'evitar tocar qualsevol superfície en les àrees comuns.

Bicicleta (1)

També és necessari continuar expectants amb les mesures de seguretat en la Fase 2, que serà quan es permetin espectacles o activitats a l'aire lliure amb aforament limitat i esports sense contacte en espais tancats; o en la 3, quan els espectacles en llocs tancats seran amb públic limitat i els partits o gimnasos amb un terç de l'aforament.

Finalment, no s'han d'oblidar els protocols en arribar a casa després de l'entrenament. Deixar les sabates i objectes a l'entrada, netejar el que portem de l'exterior amb aigua i lleixiu (20 cc per litre) o alcohol i, sobretot, rehidratar-se i estirar.