Entre les afeccions oculars més comunes i molestes es troba el mussol, causat per la infecció d'una o diverses glàndules sebàcies situades a la vora de les parpelles o al seu interior. Això resulta en una protuberància vermellosa, similar a un gra, que és molt sensible i dolorosa al tacte.

El tractament més comú, explica el Dr. Carlos Vergés, director del departament d'Oftalmologia de l'Institut Oftalmològic Quirónsalud Dexeus, és l'aplicació de compreses calentes, l'ús d'antibiòtics o, més recentment, l'aplicació de llum premuda (IPL). Tanmateix, quan aquests mètodes no produeixen millores i el mussol es converteix en un calazi, és necessari recórrer a la cirurgia.

El mussol és causat per la infecció d'una o diverses glàndules sebàcies

Normalment, un mussol sol durar entre 8 i 10 dies. Tanmateix, si la infecció persisteix més enllà d'aquest període, comenta el doctor Vergés, pot desenvolupar-se un mussol enquistat. Aquesta complicació es produeix quan les glàndules infectades s'obstrueixen, causant la ruptura de la glàndula i una inflamació al voltant de la mateixa, la qual cosa resulta en una protuberància a la parpella.

Dr. Carlos Vergés Oftalmología Dexeus (2) / Quironsalud
Foto: Quirónsalud

Aquesta situació, a més de ser poc estètica, pot ser incòmoda per als qui l'experimenten. Els símptomes principals d'un mussol enquistat, assenyala el Dr.Vergés, inclouen dolor a la zona afectada, enrogiment ocular, dolor en tocar la lesió i, en alguns casos, pressió sobre el globus ocular, el que pot provocar visió borrosa.

El tractament més comú per al mussol és l'aplicació de compreses calentes, l'ús d'antibiòtics o l'aplicació de llum polsada

Davant de la presència d'algun d'aquests símptomes, es recomana consultar un oftalmòleg per a una avaluació i, si és necessari, una extirpació quirúrgica del mussol.

En què consisteix la cirurgia per al mussol?
Una vegada confirmada la presència del mussol enquistat per l'equip oftalmològic, explica el Dr. Vergés, es procedeix a drenar el seu contingut mitjançant cirurgia per combatre la infecció i eliminar la protuberància.

La intervenció es realitza sota anestèsia local i és un procediment senzill i pràcticament indolor. L'especialista neteja i desinfecta l'àrea afectada, administra anestèsia local a la vora de les parpelles per evitar molèsties i realitza una petita incisió en la lesió per drenar el seu contingut.

Normalment, un mussol sol durar entre 8 i 10 dies

Una vegada drenada la infecció i el teixit afectat, la cirurgia acaba. En la majoria dels casos, indica el Dr. Vergés, no és necessari utilitzar sutures ni realitzar cures complicades. El tractament postoperatori inclou medicaments antiinflamatoris i col·liris o pomades durant almenys una setmana per reduir la inflamació i prevenir noves infeccions.

El Departament d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Dexeus compta amb un equip humà de més de 20 oftalmòlegs especialitzats en diverses àrees, la qual cosa els permet tractar casos relacionats amb cataractes, cirurgia reactiva, glaucoma, ull sec i oftalmologia pediàtrica, entre altres afeccions oculars.