La Universitat de Santiago de Compostel·la ha estudiat si les cloïsses gallegues contenen el virus de la Covid-19 i la conclusió és afirmativa malgrat que "els resultats suggereixen un alt grau de degradació de l'àcid nucleic del virus. Això significa que no hi ha risc de contagi en la ingesta d'aquest mol·lusc. Aquesta és la primera conclusió que ha donat el professor de la USC, Jesús López Romalde. Aquest ha liderat un estudi realitzat per diferents científics juntament  amb el Gremi de Pescadors Miño per poder detectar indicis de la presència de material genètic d'aquest sars en mostres d'espècies de l'ecosistema costaner gallec.

Igual que altres virus humans presents habitualment a les femtes, la Covid-19 es pot alliberar a través de les aigües residuals als cursos d’aigua que finalment arriben a les zones costaneres: "Hem passat molts anys estudiant virus que es transmeten per via fecal i oral, responsables de malalties com la gastroenteritis", explica Romalde i afegeix: "Quan va començar la pandèmia, es va descobrir que el SARS-CoV-2 es detectava a les femtes, de manera que el material genètic del virus estava present a les aigües residuals. Els equips amb els quals treballem en aquest camp es van posar en marxa ràpidament per veure com podríem ajudar a controlar la propagació de la pandèmia mitjançant l’anàlisi de l’aigua, per tal de predir brots a la població".

Aquests resultats són concloents i aplicables al marisc gallec però cal conèixer les seves especificitats. Per exemple, els mol·luscs bivalves tenen una llarga història com a vectors de transmissió de virus enterics, com a resultat de la contaminació fecal de les seves aigües de cultiu i de la seva naturalesa filtrant. Per investigar la possible presència de coronavirus al medi marí, es van analitzar dotze mostres de sediment i dotze mostres de cloïsses recollides entre maig i juliol de 2020 a dos bancs naturals. Només quatre de les nou mostres van ser positives per a dues regions els senyals d'ARN van desaparèixer en l'assaig de viabilitat, descartant així el seu caràcter infecciós.

La presència de coronavirus a les cloïsses passa a ser la primera detecció de Covid-19 en un organisme marí i demostra com aquest pot arribar a les aigües costaneres. Els autors d’aquest estudi proposen en les seves conclusions aprofundir en l’estudi de la possible persistència del virus en sistemes aquàtics.

Foto de portada: imatge de recurs de les conegudes com cloïsses de Corea