Els possibles efectes secundaris de l'administració de la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19 estan provocant diverses reaccions a tot Europa. En el cas d'Espanya, les autonomies han informat que només s'aplicarà a les persones d'entre 60 i 65 anys. Aquesta decisió deixa dos milions de persones, els que són fora de la franja d'edat establerta i ja han rebut la primera dosi, sense saber què passarà amb ells. El periodista Antón Losada s'ha fet aquesta mateixa pregunta i ha deixat en evidència la falta de planificació del Ministeri de Sanitat, liderat per Carolina Darias, sobre aquesta qüestió.  

La segona dosi, d'una altra vacuna

Durant una intervenció al programa de TVE, Las cosas claras, Losada ha parlat de la seva situació personal i la de tantes persones més: "Em vaig posar la primera dosi d'AstraZeneca el dia del meu aniversari, no vaig tenir cap mena d'efecte secundari i ara estava a l'espera de rebre la segona dosi. Però, ahir, gràcies a la ministra de Sanitat, vam descobrir que potser ens posen la segona dosi d'una altra vacuna, ens l'acaben posant d'AstraZenca o bé no ens en posen cap", ha explicat.

Cap resposta per als vacunats

El periodista ha denunciat la falta de previsió del govern espanyol, atès que han "canviat el pla de vacunació sense tenir una resposta clara per als que ja ens hem vacunat".

També ha qüestionat les bases que fonamenten aquest canvi, que ha provocat tant la "sorpresa" com la "indignació" entre els afectats. "Em costa entendre quins criteris estan manejant els governs europeus per no seguir la recomanació de l'Agència Europea del Medicament", ha denunciat. 

 

Intervenció d'Antón Losada al programa 'Las cosas claras' / TVE

La comissió de Salut Pública pot aprovar ampliar el llindar

Tot i que la nova mesura proposada per Darias estableix que les dosis d'aquesta vacuna només s'aplicaran a les persones d'entre 60 i 65 anys, la comissió de Salut Pública podria aprovar demà ampliar el llindar. "El Consell Interterritorial ha aprovat per una immensa majoria aquesta mesura", ha anunciat la ministra de Sanitat. Només la Comunitat de Madrid ha votat en contra d'aquesta proposta durant el Consell d'aquest dimecres.

La mesura s'ha pres després que els ministres de Sanitat de la Unió Europea mantinguessin aquest dimecres una reunió, que va ser posterior a l'anunci de l'Agència Europea del Medicament (EMA), que ha relacionat diversos casos de trombosis estranyes que s'han donat en persones que han estat inoculades amb el vaccí d'AstraZeneca. En concret, el Comitè d'Avaluació de Riscs de Farmacovigilància de l'EMA (PRAC) ha conclòs que els coàguls de sang inusuals amb nivells baixos de plaquetes en sang han d'incloure's com a efecte secundari molt estrany. 

 

Imatge principal, Antón Losada / Juanjo Martín  EFE