Acabar amb l'apnea del son de la forma menys invasiva. Aquest és l'objectiu de la cirurgia robòtica transoral (TORS), implementada ara a l'Hospital Quirónsalud Barcelona, un dels pocs centres privats de tot Europa i el primer de Catalunya que utilitzarà, a partir d'ara, aquest sistema aplicat a l'apnea del son.

Greus conseqüències

A Espanya, un 9% de les dones i un 24% dels homes pateixen l'Apnea Obstructiva del Son (SAOS), però tan sols estan diagnosticats entre el 5 i el 9% dels casos, cosa que suposa un problema perquè aquesta patologia té una gran repercussió mèdica i social ja que pot ocasionar somnolència, cansament, demència, hipertensió, diabetis, infart de miocardi, ictus, afectació de la qualitat vida, accidents de trànsit i laborals produïts per la somnolència, sota rendiment laboral i, fins i tot, la mort.

L'apnea del son és l'obstrucció parcial o completa de la via aèria superior pel col·lapse dels teixits tous durant el son. Una vegada diagnosticada a través d'un estudi neurofisiològic del son, se sol tractar amb una màquina que consisteix en una màscara produeix un flux d'aire continu amb pressió positiva, la CPAP, que el pacient haurà d'utilitzar totes les nits per aconseguir reduir el risc de patir a penes. Encara i així, només entre un 40% i un 50% dels pacients a qui se'ls indica aquest tractament l'utilitzen de forma regular perquè molts d'ells no ho toleren.

Efectivitat del 80%

Precisament per això, neix la cirurgia robòtica transoral aplicada a tractar l'apnea del son. Gràcies a aquest nou sistema, el pacient podrà ser operat en tan sols 30 minuts i amb un ingrés hospitalari no superior a 48 hores. Un sistema que funciona, de moment, en el 80% dels casos i que permet una millor adherència a la CPAP, o fins i tot no haver d'utilitzar-la, sense necessitat de fer una traqueotomia per resoldre aquesta obstrucció.

En aquest sentit, el coordinador de la Unitat de Cirurgia Robòtica Transoral del Hospital Quirónsalud Barcelona, el doctor Julio Rama, assegura que aquest sistema "suposa un enorme avenç en el tractament del SAOS" i posa en relleu que aquesta "és la màxima expressió de cirurgia mínimament invasiva a través d'orificis naturals; suposant per al pacient el grau més gran d'aplicació de medicina personalitzada".