Són moltes les persones que tenen en silenci el mal d'esquena sense anar a un especialista malgrat els bons resultats de les noves teràpies mèdiques. La incidència d'aquest dolor és elevada: sis de cada deu persones pateixen mals d'esquena al llarg de la seva vida, des de la infantesa fins a la tercera edat.

Els experts aconsellen que quan es presenta per primera vegada el dolor s'ha d'anar a un especialista per establir el diagnòstic corresponent i confirmar si el problema és vertebral o si està provocat per una altra malaltia orgànica que no tingui origen a la mateixa esquena.

Dona esquena

Les primeres pautes a seguir tenen generalment a veure amb millorar les postures i els moviments, perquè un alt percentatge del dolor d'esquena que patim es deu a l'adopció de postures incorrectes en les activitats diàries. Amb aquestes mesures es redueix considerablement el risc de patir dolors futurs d'esquena i es millora la qualitat de vida dels malalts. L'exercici físic és també molt important per prevenir i millorar, però ha de realitzar-se amb el seguiment d'un especialista, perquè si no pot ser contraproduent i ocasionar greus lesions.

Quant al tractament farmacològic, els medicaments més utilitzats són els calmants, els antiinflamatoris i els relaxants musculars, l'objectiu dels quals és reduir el dolor mitjançant la desactivació dels mecanismes nerviosos que el transmeten, disminuir la inflamació i reduir la contractura muscular. Estan indicats en processos aguts, però no són recomanables com a únic tractament per al dolor, ja que no solucionaran ni milloraran el problema.

A més, existeixen un altre tipus de tractaments que poden ser eficaços si el metge així ho determina. Eston són cinc d'ells.

Intervenció Neuroreflexoteràpica

Es tracta d'una teràpia física de neuroestimulació que consisteix en la implantació superficial i transitòria de grapes quirúrgiques a la pell de l'esquena que desactiven els nervis que causen els dolors. A més, redueixen les contractures i les inflamacions.

Teràpia cognitiva multimodal

Alguns pacients crònics desenvolupen tal fòbia al mal d'esquena que adopten comportaments que agreugen el problema, com romandre massa temps al llit i no realitzar activitats físiques. La teràpia cognitiva multimodal consisteix a reeducar-los per millorar el seu comportament a través d'una correcta informació sobre el que pot i no fer, i la posada en pràctica d'una sèrie d'exercicis que els permetin confiar en les seves capacitats físiques.

Infiltracions

Consisteixen en l'aplicació d'injeccions locals amb productes derivats de la cortisona (generalment un antiinflamatori) en els punts més dolorosos, per calmar i disminuir la contractura muscular. Solen ser molt efectives, sobretot si l'origen del dolor es troba a algun múscul, lligament o articulació situat entre les vèrtebres, encara que s'han de realitzar amb molt de compte i en mans d'un expert.

Infiltración

Estimulació elèctrica transcutània

Consisteix en l'estimulació de fibres nervioses de la pell a través de corrents elèctrics lleugers que alleugen eficaçment el dolor mitjançant la desactivació de les cèl·lules nervioses que transmeten la sensació al cervell. Se sol aplicar mitjançant elèctrodes connectats amb un generador elèctric i no comporta cap risc, encara que la seva eficàcia pot reduir-se si el corrent elèctric fet servir és massa intens.

Cirurgia de la columna vertebral

La cirurgia s'utilitza normalment en el cas que altres tractaments no hagin fet efecte. El seu objectiu és corregir les anomalies estructurals de la columna vertebral en el cas que el problema resideixi en ella, com per exemple una hèrnia discal que comprimeix les arrels nervioses.