La resiliència és un concepte que ve de l'àmbit de la psicologia i que es tradueix com la capacitat que tenen les persones de superar circumstàncies adverses i fets traumàtics en la seva vida, reposant-se i aconseguint tirar endavant. D'alguna forma o d'una altra, tots tenim fortaleses: capacitat de mantenir el temperament en situacions complicades, d'empatitzar amb els altres i mostrar la nostra generositat, de ser optimistes davant d'un fet negatiu, de perseverar o de reconèixer quan ens confonem.

Totes elles ens ajuden a enfrontar-nos a les dificultats, com està passant ara amb aquesta pandèmia que ens està tocant viure. Hem de trobar aquesta força que ens ajudi a seguir endavant i ens doni perspectiva i conrear aquelles de què manquem per resistir. Aquestes són cinc maneres de fomentar la resiliència que ens poden venir bé a tots.

Família unidaLa resiliència té a veure amb la capacitat per superar les situacions adverses

Posar-nos en perspectiva

En tot el que ens està succeint hi ha coses greus i altres de menys greus. Cal posar en perspectiva el que importa i deixar passar la resta com a pensament negatiu recurrent. Una bona pregunta en aquestes circumstàncies és: m'importarà molt d'aquí a un temps? SI la resposta és que no, potser no val la pena tanta preocupació.

Donar importància a la nostra autoestima

En aquests moments és millor envoltar-se d'aquelles persones que ens estimen pel que són, que no redueixen la nostra autoestima i a què ens donen suport de forma incondicional encara sent crítics amb els nostres errors. Tenir la seguretat en nosaltres mateixos és fonamental per afrontar les situacions difícils.

Seguir persones que inspirin

Ara que es pot seguir la vida de tantes persones, a través de les xarxes socials, de llibres, documentals, podcasts i altres, almenys una vegada a la setmana és aconsellable passar o dedicar temps a aquells que ens inspiren, que ens ajuden a elevar-nos, que ens semblen un exemple a seguir i que ens ajuden a treure el millor de nosaltres mateixos.

Acceptar la vulnerabilitat

Ser forts també ha de veure amb conèixer-se a un mateix i saber quines són les seves vulnerabilitats. No es tracta de ser súper homes o dones que poden tirar endavant sempre. Les situacions a què ens enfrontem en aquesta pandèmia són molt complicades: pèrdua d'éssers estimats, empitjorament de la salut, incertesa a la feina, problemes en les relacions personals... davant d'això, hem de tenir clar què és el que ens pot afectar més, per incidir més en aquest aspecte i treballar sobre ell per superar-lo.

Dona amb màscaraConvertir-se en una persona resilient també ha de veure amb conèixer quines són les nostres vulnerabilitats i treballar en elles

Sentir-se agraït

També en temps difícils es poden extreure ensenyaments positius, entre elles valorar més les persones que tenim al voltant, l'ajuda que ens puguin prestar o el temps que passin amb nosaltres. I no només cap a les persones, sinó també cap a tot allò que tenim. És temps de valorar el positiu de les nostres vides.