A mesura que s'ha avançat més en la investigació sobre l'alimentació, hi ha hagut un canvi de paradigma en el qual s'ha constatat que un dels grans problemes de l'alimentació no era tant el greix, com es pensava abans, com la ingesta desmesurada d'aliments rics en carbohidrats de fàcil absorció, especialment el sucre. El greix, sempre que sigui saludable, pot ser un formidable aliat de la nostra salut, però el sucre de més que prenem en la dieta està relacionat amb un risc més gran de malalties metabòliques i cardiovasculars.

Tot i així, els experts també recorden que no es tracta de convertir als carbohidrats en els principals enemics, perquè molts aliments rics en aquest nutrient són molt adequats per incloure en la dieta. Aquests són alguns.

Quinoa

La quinoa és un pseudocereal. En la seva versió cuita, que és com es consumi, conté un 70% de carbohidrats. Tanmateix, també és una bona font de proteïnes i fibra i minerals i compostos vegetals i el seu consum produeix beneficis per a la salut, que inclouen un millor control del sucre a la sang i la salut del cor, com recull aquest estudi. A més, no conté gluten, la qual cosa el converteix en una alternativa popular al blat per als qui segueixen una dieta sense gluten.

Civada

La civada és un cereal integral increïblement saludable i una gran font de moltes vitamines, minerals i antioxidants. La civada crua conté un 70% de carbohidrats, que provenen especialment d'un tipus específic de fibra anomenat beta glucan de civada. També és cert que és una font relativament bona de proteïnes, de fet conté més que la majoria dels cereals. Segons aquest estudi pot reduir el risc de patir malaltia cardíaca i ajuda a reduir els seus nivells de colesterol.

CivadaBlat sarraí

Igual com la quinoa, es considera un pseudocereal i, malgrat el seu nom, no està relacionat amb el blat i no conté gluten. En la seva versió crua, conté 75 grams de carbohidrats, mentre que cuit contenen aproximadament 20 grams de carbohidrats per porció de 100 grams. És molt nutritiu i conté proteïnes i fibra. També té minerals i antioxidants i estudis com aquest treball suggereixen que pot ser particularment beneficiós per a la salut del cor i la regulació del sucre a la sang.

Plàtan

Un plàtan gran conté aproximadament 31 grams de carbohidrats, ja sigui en forma de midons o sucres. És un aliment ric en potassi i vitamines B6 i C, la qual cosa pot ajudar a reduir la pressió arterial i millorar la salut del cor, com recull aquest estudi. Els plàtans menys madurs també contenen quantitats considerables de midó resistent i pectina, que milloren salut digestiva i proporcionen aliment per als bacteris beneficiosos a l'intestí

Batates

Les batates són un tubercle molt nutritiu. Mitja tassa de puré de batates cuites amb pell conté aproximadament 21 grams de carbohidrats, entre midó, sucre i fibra. També són una font rica de vitamina A, vitamina C i potassi i contenen antioxidants que protegeixen contra malalties cròniques, com queda patent en aquest estudi.