Un equip de científics xinesos ha descobert la raó per la qual la Covid-19 entra amb facilitat a l'organisme i es troba de manera abundant a les cèl·lules pulmonars i bronquials. S'ha revelat així un dels misteris del coronavirus. 

Una de les qüestions sobre el coronavirus que ha preocupat a la comunitat científica és saber com es produeix el contagi. Tot i que s'ha descobert que els aerosols són la principal via de transmissió, és important saber com el virus s'uneix a les cèl·lules humanes per tal d'intentar bloquejar aquesta entrada. 

En un estudi publicat a la revista Cell Research es presenta una possible resposta a aquesta incògnita.  

La major incògnita: per què afecta els pulmons?

Se sabia que el virus entrava al cos humà a través de la glicoproteïna S, s'unia al receptor ACE2 del cos humà i començava a reproduir-se a l'organisme. Tanmateix, això generava un dubte: per què el virus afecta principalment els pulmons si aquests tenen l'activitat de la proteïna ACE2 extremadament baixa?

La proteïna principal que infecta el virus s'expressa específicament en els ronyons i en el sistema digestiu, però té una presència gairebé residual en els òrgans respiratoris. Això feia pensar que podien existir altres receptors importants als quals els elements de la Covid s'adherien i a través dels quals s'unien al sistema respiratori. 

La via d'entrada del coronavirus

Tal com expliquen a l'article, els investigadors han realitzat un experiment amb 22 proteïnes diferents per tal de trobar-ne una que servís com a possible entrada del virus. La recerca ha tingut èxit: el coronavirus penetra a través de la proteïna de membrana AXL de forma similar a com ho fa amb l' ACE2.

"Les nostres troballes suggereixen que l'AXL és un nou receptor candidat pel SARS-CoV -2 que pot tenir un paper important en la promoció de la infecció viral en el sistema respiratori humà i indica que és un objectiu potencial per a futures estratègies d'intervenció clínica. A més, l'eliminació d'AXL redueix significativament la infecció per SARS-CoV-2 en cèl·lules pulmonars H1299 i en cèl·lules epitelials pulmonars primàries humanes", explica l'estudi.

Sens dubte, es tracta d'una bona notícia en el camp de la investigació del funcionament de la Covid-19, i obre la porta a la creació d'un possible bloqueig d'entrada del virus al nostre cos. 

 

 

Imatge principal, imatge real i en tres dimensions del SARS-CoV-2 / EFE