Els teus ulls poden ser importants a l'hora de detectar diferents malalties. Per exemple, la degeneració macular, que es manifesta quan la visió central i l'aguda es van destruint gradualment i impossibilita captar els detalls, pot ser un predictor d'Alzheimer, igual com succeeix amb un grup de neurones a la pupil·la. L'aparició d'una taca o piga a la retina, no de forma habitual, però podria detectar un carcinoma de pulmó i, així mateix, existeixen alguns tipus de limfoma que es reflecteixen en el fons d'ull.

Les petites hemorràgies a la retina i els exsudats (una substància groga en el fons d'ull) pot ser indicatiu de diabetis. Si la còrnia adquireix un color marró-verdós, la persona pot estar tenint alguna malaltia hepàtica. Quan els ulls s'obren més i s'inflen les parpelles (ull de peix) es pot estar produint algun problema a la tiroide, i una crisi d'estrès es pot manifestar com un tic o tremolor als ulls. S'han identificat també vincles entre els canvis a l'ull i la hipertensió en adults, així com canvis a la retina i la pressió arterial alta en el cas dels nens.

Ulls llum

Ara, la revista American Heart Association ha publicat un nou estudi en què un equip d'experts de la Universitat St. George de Londres ha demostrat que els petits vasos sanguinis de la part posterior de l'ull es veuen afectats per la rigidesa de les artèries i l'augment de la pressió arterial, o el que és el mateix, es produeix un indici de l'augment de la probabilitat de tenir un accident cardiovascular.

L'estudi

En la investigació s'han analitzat les dades de gairebé 55.000 persones grans o de mitjana edat que havien participat en l'estudi Biobank del Regne Unit. En total, es van examinar 3,5 milions de seccions de vasos sanguinis mitjançant un programa automatitzat, proporcionant a l'equip mèdic mesuraments relacionats amb el diàmetre i la curvatura dels vasos sanguinis.

En l'anàlisi es va descobrir la relació entre una curvatura més gran de les artèries retinianes i una pressió arterial més alta. També van comprovar que existia relació entre una rigidesa més gran a les parets arterials, una pressió arterial mitjana més alta i un estrenyiment dels vasos sanguinis de la retina. Cap d'aquests efectes retinians no afecta la visió d'una persona, però sí que alerten de la possibilitat de patir una malaltia cardiovascular.

Ull marrón

Ara, l'equip mèdic pretén vincular els mesuraments dels vasos retinians del passat amb el que els succeeix a aquestes persones anys després, que confirmarà amb dades exactes si aquests canvis als vasos es van produir abans de la malaltia cardiovascular i, per tant, prediran les possibilitats que tenen aquestes persones de patir un patologia d'aquestes característiques una dècada després.

Si els resultats es confirmen, a la llista de factors de risc d'una persona a l'hora de tenir una malaltia cardiovascular que ja existeix, com l'edat, el sexe, els nivells de colesterol a la sang, la hipertensió o el sobrepès, s'afegirà també l'estat de l'ull. Tenint en compte que aquest tipus de malalties suposen la principal causa de mort a tot el món, sens dubte és un pas endavant en el camp de la prevenció.