L'únic racó de l'Estat que encara no s'ha tenyit del vermell fosc amb què la Unió Europea identifica les zones en alerta màxima per coronavirus és Astúries. Aquest mapa està elaborat pel Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) i fixa la situació de risc màxima quan la incidència acumulada és igual o superior als 500 casos per 100.000 habitants a 14 dies.

mapa unio europea covid 05 agosto

Mapa covid de la Unió Europea actualitzat avui dijous / ECDC 

Catalunya va ser la primera autonomia a superar-la, en l'actualització del 15 de juliol. Amb el pas de les setmanes, pràcticament totes les autonomies s'han anat tornant d'aquest color, menys la regió asturiana, on l'indicador se situa als 492 casos i en situació de risc alt. Múrcia la supera per molt poc, amb 501 casos. Aquest mapa és important pel turisme, ja que la UE no recomana viatjar als llocs marcats amb alerta màxima.

Balears, disparades 

Fins ara, el país era on es registrava una incidència més elevada en aquest mapa. Però en l'última actualització feta publicada aquest dijous les Balears, amb 1.072 casos, ja és l'autonomia amb l'indicador més disparat.

Segons les dades que recull diàriament el ministeri de Sanitat, la cinquena onada es manté en una tendència ascendent a les Illes. Mentrestant, a Catalunya aquesta ha entrat en fase de desacceleració, tot i que la pressió sanitària continua sent molt elevada. Concretament, el centre europeu recull una incidència acumulada de 915 casos al territori, mentre el ministeri la fixa als 710. 

Martinica, situació preocupant 

Tot i que bàsicament aquestes zones de risc màxim es concentren a l'Estat, també hi ha altres regions d'Europa en aquesta situació. Aquestes són a França, Irlanda, Grècia i Xipre. L'illa francesa de Martinica  es troba en una situació molt preocupant, presentant una incidència de 2.081 punts. La segueixen Xipre (1.244), l'illa de Còrsega (1.113) i les Balears (1.072). 

En canvi, la situació sembla més controlada a Itàlia. Allà la majoria de territoris són de color taronja, amb una incidència que oscil·la entre els 75 i els 200 casos. Algunes zones es mantenen en verd, que implica un control de la pandèmia amb una incidència menor als 75 casos, però també hi ha alguns punts concrets identificats en vermell. A Alemanya, en canvi, tot el territori és verd. La incidència més alta es registra a Hamburg, amb 65 casos.

Confinament nocturn 

Pel que fa a la situació actual a Catalunya, la desacceleració de la cinquena onada es consolida entre els indicadors epidemiològics amb una petita excepció: l'Rt. L'indicador que mostra la velocitat de contagi de la covid es manté igual en les últimes hores, en 0,74 punts. Des del seu màxim en aquesta onada registrat el 6 de juliol l'Rt no ha deixat de baixar, a poc a poc, però de forma constant. Tot i aquesta novetat en la seva evolució no és una xifra negativa, ja que continua estant per sota d'1, la qual cosa significa que la malaltia ha deixat d'expandir-se i ha entrat en recés. 

A més, avui el TSJC ha avalat allargar el toc de queda, la principal mesura restrictiva aprovada pel Govern, dues setmanes més, fins al 20 d'agost. Ara, les autoritats han abaixat el llindar de la incidència acumulada a set dies de 400 casos, com era abans, a 250 casos per cada 100.000 habitants en tots els municipis de més de 5.000 habitants. En total, s'aplicarà a 176 municipis catalans.