Catalunya continua sent el territori de l'Estat que detecta més infeccions per gonorrea i clamídia i se situa en quarta posició en els casos de sífilis, el 2023. Segons l'informe 'Vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual a Espanya', recollit per l'ACN, Catalunya lidera els casos de gonorrea amb un total de 13.062, i també els de clamídia, on ha registrat 15.374 infeccions en el darrer any. En el conjunt de l'estat, els casos d'ITS també segueixen a l'alça, especialment entre els homes joves.
Els contagis per gonorrea han tingut una taxa d'incidència de 165,3 per cada 100.000 habitants el 2023, 34 punts més que el 2022, i 75 respecte a les dades de fa dos anys. En el cas de la clamídia té una taxa d'incidència a Catalunya de 194,56, mentre que fa dos anys no arribava a 150. En el cas de la sífilis, Canàries, Balears i Madrid lideren els contagis diagnosticats i Catalunya se situa en quarta posició amb 2.412 casos el 2023 i una taxa d'incidència de 30,54. Segons l'estudi, es manté la tendència a l'alça a Espanya de les infeccions de transmissió sexual (ITS). Entre el 2021 i el 2023, les infeccions per gonorrea han augmentat un 42,6% a Espanya i un 24,1% les de sífilis. En el cas de la clamídia, ha crescut un 20,7% anual entre el 2016 i el 2023. L'informe assenyala que "en totes les ITS s'observa una major afectació en homes que en dones".
L'objectiu de fer disminuir les ITS sembla ara per ara força lluny, ja que des de l'inici de la dècada dels 2000, hi ha una tendència a l'augment de les infeccions per gonorrea, sífilis i clamídia, especialment en els homes joves, segons les dades, tot i que l'informe puntualitza que depèn de la malaltia.
Les ITS disparades a Barcelona i arreu d'Europa
Segons les dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona de l'any 2022, les ITS també estan disparades a la capital catalana. Els casos de clamídia s'han incrementat un 49% i els de gonorrea han augmentat un 34,48%. Però no només a Barcelona i Catalunya les infeccions van l'alça, els casos d'ITS creixen arreu d'Europa i se situen en el seu màxim històric. Les ITS també han crescut en dones, però no tant com en homes. La incidència d'infeccions per clamídia és més patida per dones durant l'adolescència, mentre que a partir dels 30, però, els homes prenen el relleu. En el cas de la gonorrea, "en homes la detecció de casos està molt més disparada que en dones". La detecció de casos pot ser similar durant l'adolescència, però a partir de la vintena augmenta "clarament" en homes.
Els experts asseguren que aquestes xifres es deuen a l'increment de les conductes de risc, però també a la millora de la detecció. La disminució de l'ús del preservatiu entre els joves i l'augment del nombre de parelles sexuals al llarg de la vida són alguns dels factors que més hi influeixen. És per això, que el ministeri de Sanitat estudia finançar els preservatius als joves d'entre 14 i 22 anys.