Bones notícies en l'àmbit sanitari a Catalunya. L'any 2022, els hospitals catalans van fer 1.346 trasplantaments d'òrgans, el que suposa un 27% més que l'any 2021, i un 4% més que el 2019, any que fins ara albergava el màxim històric. El director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), Jaume Tort, en l'acte de presentació de les dades aquest dijous ha recordat que "més enllà dels rècords les dades mostren el nivell de maduresa del sistema". A més, ha assenyalat que darrere les xifres, hi ha la generositat de donants i famílies. A Catalunya, l'Hospital Vall d'Hebron es torna a situar al capdavant dels trasplantaments amb 363, 312 en adults i 51 en nens. Pel que fa a la quantitat de donants cadàver d'òrgans vàlids, van ser 357 i d'aquests només cinc eren de víctimes d'accidents de trànsit. Del total dels 357, altres 15 donants estaven en situació de "posteutanàsia". En 2022 va haver-hi 178 donants vius, un 22,8% més que l'any anterior, dels quals un 63% van ser dones. L'entrada en vigor de la llei d'eutanàsia ha permès que 15 persones donessin els òrgans després de demanar la prestació de l'ajuda per morir (PRAM) i s'han pogut fer 56 trasplantaments: 24 trasplantaments renals, 11 hepàtics, 3 cardíacs, 16 pulmonars i 2 pancreàtics.

Complexitat clínica

A banda de les xifres de rècord que s'han registrat, també s'ha augmentat la complexitat clínica i s'han millorat les tècniques quirúrgiques, com un trasplantament de ronyó que es va efectuar amb un robot. Del total de 1.346 òrgans que es van trasplantar a Catalunya, 949 van ser de ronyó, 203 de fetge, 107 de pulmó i 54 de cor. Jaume Tort ha explicat que hi ha 1.192 catalans en llista d'espera per un trasplantament: 1.043 per un trasplantament renal, 42 per un hepàtic, 44 per un cardíac, 45 per un pulmonar i 18 per un pancreàtic. En total, Catalunya ha fet trasplantament de gairebé quatre òrgans per cadascun dels donants. A més, també es van fer 61 trasplantaments pediàtrics, una xifra també rècord. En aquest sentit, Tort ha celebrat que "no hi ha llista d'espera infantil" per accedir a un trasplantament.

A banda, dels trasplantaments, uns altres 15.929 pacients es van beneficiar dels teixits del Banc de Sang i Teixits. En aquest cas, la donació també ha augmentat un 14,8% respecte a 2021, i els teixits que s'han aconseguit s'han incrementat en un 14,5% respecte al 2021. El 83% de les families a Catalunya han accedit al trasplantament, una xifra molt positiva segons la directora del programa de Trasplantaments de Vall d'Hebron, Teresa Pont, que ha agraït aquesta solidaritat "algú que ho ha perdut tot i que és capaç de pensar en els altres". Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que és “un resultat altament positiu que posiciona a Catalunya al capdavant de l'Estat” i que posa en relleu que el sistema de trasplantaments està “consolidat i funciona”.

Trasplantament creuat 

L'activitat del programa de trasplantament renal creuat, basat en l'intercanvi de donants vius de ronyó entre dues o més parelles, ha estat de 10 trasplantaments, quatre creuats entre dues parelles i dues cadenes en les quals han participat tres parelles o més. Un pacient, Francisco Caballero, ha explicat que va aconseguir un nou ronyó fa un any gràcies a una intervenció en la qual van participar tres parelles que, al no ser compatible entre elles, van entrar en aquest programa i es van sotmetre a un triple trasplantament.

A Catalunya, el trasplantament més destacat és el de ronyó, i en 2022 es van fer 949 trasplantaments de ronyó, el que representa que més del 50% d'aquest tipus de trasplantament d'Espanya es fan a territori català. A més, Tort ha destacat que per poder accedir a un trasplantament de cada tipus d'òrgan hi ha un llista d'espera de 40 o 45 persones, xifra que ha qualificat de "mínima". "És una magnífica notícia poder trasplantar en tan poc temps", ha dit.