Baixada lenta i sostinguda, però baixada. L'estat d'alarma cau en paral·lel a l'impacte de la Covid-19 a Catalunya. Totes les dades certifiquen una millora, tot i que la incidència acumulada a 14 dies passa de 266,38 a 258,90, però continua per sobre dels 200 i, per tant, encara està lluny de l'objectiu del Departament de Salut. En termes generals, els bons resultats obtinguts en àrees d'alta densitat, sobretot a la ciutat de Barcelona, han provocat un efecte dominó a qualsevol de les xifres que observem.

Les UCI, més relaxades

D'entrada, el pols que sempre té en compte el Procicat és la situació als hospitals. En ells, especialment els llits d'UCI, certifiquen que els 500 comencen a allunyar-se. Actualment es registren 488, vint menys que les dades de dijous. En paral·lel, el nombre de pacients ingressats també disminueix, 73 menys registrats ahir 7 de maig: dels 1.432 el dia anterior als 1.359 que dadescovid.cat acaba de publicar. La davallada més rellevant la trobem a les UCI. Malgrat que aquesta setmana s'havia mantingut a ratlla per sota dels 500, les fluctuacions pujaven lleugerament o baixaven sense acabar de definir-se. Ara, amb una vintena menys, es considera substancialment significatiu.

El que sí continua fluctuant són les defuncions. S'han registrat vint més. Aquesta setmana ha anat dels 10 a sobrepassar les 20 però són xifres que no surten de la seva mitjana habitual. En total, ja s'han registrat 21.975 i veníem de les 21.955. S'han detectat darrerament alguns repunts en zones com la ciutat de Tarragona. La tendència a l'Estat espanyol també es manté a la baixa.

Recordem que, amb la vacunació, un dels punts vermells com Madrid han començat a percebre l'efecte en el rècord de defuncions que encara lidera. Una quarta part dels decessos s'han produït a la comunitat d'Ayuso, seguida de l'Aragó, Catalunya i Castella-La Manxa.

Pel que fa als casos confirmats acumulats, se sumen 1.309; dels 659.611 als 660.920. Aquestes xifres també van a la baixa però es mantenen en el miler i escaig des de fa dies. Una dada que també podria baixar en les properes setmanes amb l'efecte de les vacunacions. Però, malgrat tot, l'obertura amb el final de l'estat d'alarma i, per tant, el final del toc de queda, són un clar avís que ja posa de relleu el personal sanitari. Precisament, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, acaba de llançar una advertència a través de twitter: "En nom dels metges i metgesses de Catalunya urgeixo a constituir ja el nou govern de la Generalitat. El que ens hi juguem és molt. El futur de la sanitat, el futur del país".

Rt per sota d'1

La Rt continua per sota de l'1, a 0,90, una centèsima menys que ahir però encara es resisteix a estar a la corda fluixa que pot fer saltar totes les alarmes en qualsevol moment. Mentre que el risc de rebrot també es redueix a 232 (-10), segons el darrer balanç del Departament de Salut. 

En paral·lel, el sistema de vacunació agafa velocitat. Catalunya tanca una setmana amb rècord en nombre de vacunats i el sistema digital per inscriure's, àgil i de fàcil accés, està provocant una ordenació de tot el calendari que ajuda a no perdre el temps. El nombre de vacunats en primera dosi ja supera amb escreix els 2 milions, en total 2.117.879. I en segona està a punt d'arribar al milió, actualment 988.722. Ahir divendres, es va aconseguir sumar 36.267 persones més a la pauta de vacunació completa i, per tant, amb les dues inoculacions fetes. En total ja s'ha arribat a 1.043.122.

Foto de portada: La nova UCI de l'edifici annex a l'hospital Moisès Broggi, el 20 d'abril de 2021