La transmissió del coronavirus ha registrat un lleu repunt en els darrers dies, amb una incidència estimada de 78 casos per 100.000 habitants, la més alta aquest any; la setmana anterior aquesta taxa era de 46,5, segons el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC). L’atenció primària ha diagnosticat 1.812 casos en l’última setmana, del 30 de juny al 6 de juliol, pels 1.373 de l’anterior. També és la dada setmanal de diagnòstics més alta aquest any. Un repunt de covid posterior a la grip es va registrar l’any passat en aquest període, tot i que enguany és “probable que estigui relacionat amb el canvi de predominança de variant”, apunten des del SIVIC. Els ingressos es mantenen estables a nivells molt baixos.

El SIVIC, amb dades actualitzades aquest dimarts, mostra que el coronavirus és el més predominant (26% de les mostres) entre els virus respiratoris, seguit del parainfluenza (20%) i del rinovirus (15,2%). La variant XFG del coronavirus és la més predominant (71%), segons l'última seqüenciació disponible, fa tres setmanes. Els professionals de l’atenció primària han registrat un augment de diagnòstics de covid-19 en tots els grups d’edat.

Alerta per futures pandèmies

La viròloga Margarita del Val ha alertat que "cada cop és més probable" que es produeixin noves pandèmies. Segons ha explicat aquesta setmana durant la seva intervenció al XVIII Congrés Anual de Biotecnologia BAC Màlaga 2025, aquest risc augmenta per diversos factors com ara la urbanització creixent, l’increment dels viatges globals, l’expansió d’espècies invasores i fauna salvatge, i l’escalfament global. També ha apuntat que l’envelliment de la població és un factor clau, ja que hi ha més persones vulnerables amb un risc elevat d’infecció davant epidèmies que ja han tingut lloc en el passat. A més, ha subratllat que l’increment dels desplaçaments i migracions afavoreix el moviment d’insectes, que poden ser transportats sense voler i acabar propagant virus en altres regions.

Cinc anys després de l’inici de la vacunació contra la pandèmia del 2020, Del Val ha destacat l’eficàcia d’haver centrat la vacuna en una sola proteïna, la proteïna S, ja que ha estat clau per generar anticossos. També ha remarcat que el risc de morir per COVID-19 és entre 100 i 10.000 vegades superior en persones no vacunades.

Pel que fa a la situació a l’Àfrica, ha lamentat que la manca de vacunes agreugi la mortalitat de diverses malalties. Davant els retards en la distribució, alguns països africans han començat a invertir en desenvolupament, plantes de producció i innovació per guanyar autonomia. En zones centrals del continent, s’ha detectat una mortalitat elevada per la verola del mico, amb més de 800 morts el 2024 —quatre vegades més que el 2020. Finalment, Del Val ha recordat que també es van detectar casos a Espanya, però ha celebrat que la resposta de la ciutadania, amb mesures de prevenció sexual i campanyes de vacunació, va contribuir a frenar-ne la propagació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!