Cada cop més, el sistema sanitari català aposta per un model on el pacient deixa de ser un receptor passiu de cures per esdevenir un protagonista actiu del seu propi benestar. Amb aquesta visió, la Generalitat de Catalunya impulsa l’Escola de Salut Catalana, un espai digital pensat per oferir a la ciutadania coneixements i eines per millorar la cura de la seva salut des d’un enfocament integral, basat en l’evidència científica i proposant continguts i accions formatives que fomentin la promoció d’estils de vida saludable, així com la prevenció dels factors de risc per a la salut.

La iniciativa promou l’autonomia en la presa de decisions, la corresponsabilitat i el compromís actiu amb la mateixa salut. L'Escola de Salut Catalana compta amb el suport d’un Comitè Pedagògic i d’Experts, format tant per professionals del sistema de salut com per la ciutadania. A més, ofereix un conjunt de recursos útils per al personal sanitari, pensats per ajudar-los a recomanar als pacients fonts fiables d’informació sobre salut.

Quatre àrees temàtiques

Aquest espai posa a l’abast una selecció de continguts, eines i recursos en educació per a la salut, estructurats en quatre àmbits temàtics: Condicions de salut, Rol actiu en salut, Benestar i Comunitats saludables. Cadascun d’aquests àmbits aborda aspectes clau per afavorir l’autonomia i el benestar en salut.

v4 ESC 1
 L’Escola de Salut Catalana és un espai obert a tota la ciutadania que ofereix diverses formacions. Foto: Escola de Salut Catalana.

L’espai “Condicions de salut” té l’objectiu d’oferir formació i informació sanitària clara i fiable. Aquí trobareu continguts i recursos sobre diferents afeccions i tractaments.

L’aula “Rol actiu en salut” és una porta d’entrada al coneixement i a l’empoderament en salut. No només orienta sobre recursos útils per cuidar-se i cuidar els altres, sinó que també dona visibilitat a iniciatives transformadores del Departament de Salut, com el Programa Pacient Expert i el Programa Cuidador Expert Catalunya, que valoren l’experiència de les persones per millorar la salut col·lectiva.

L’apartat “Benestar” anima a adoptar hàbits que milloren la qualitat de vida, tot promovent estils de vida saludables i una bona salut emocional. És un espai per connectar amb el mateix benestar i fer de la cura personal una prioritat quotidiana.

Finalment, “Comunitats saludables” convida a mirar més enllà de la salut individual i entendre com l’entorn on vivim, treballem i ens relacionem influeix directament en el nostre benestar. Aquest espai posa el focus en els factors socials que condicionen la salut i promou accions per construir entorns més sans, equitatius i favorables per a tothom.

Cap a una salut més participativa

Adoptar un rol actiu en salut implica formar part de les decisions sobre el mateix tractament, estar ben informat, expressar les mateixes preferències i compartir responsabilitats amb els professionals sanitaris. Aquesta manera d’entendre la relació amb el sistema de salut afavoreix un model més col·laboratiu i equitatiu, on les persones són protagonistes del seu procés de salut i atenció.

Una oferta formativa diversa i oberta a la ciutadania

L’Escola de Salut Catalana és un espai obert a tota la ciutadania que ofereix diverses formacions per afavorir el coneixement, la corresponsabilitat i l'autonomia en salut. La seva programació inclou temes d’interès com l’alimentació, la digitalització saludable, la sexualitat i altres aspectes relacionats amb el benestar físic i emocional.

També hi tenen un paper destacat els cursos orientats a la presa de decisions informades, com el curs sobre el Document de Voluntats Anticipades (DVA) o el de Decisions Compartides en salut. Altres propostes, com el curs Salut i Benestar, introdueixen conceptes bàsics que ajuden la ciutadania a adoptar un rol actiu en la cura de la mateixa salut i en la de la comunitat.

L'oferta formativa s’adapta a les necessitats i interessos que es van detectant. En aquest sentit, l’Escola programa noves edicions dels cursos amb més demanda i treballa contínuament per desenvolupar nous continguts que donin resposta als objectius estratègics de promoció de la salut i participació activa de les persones.

Més informació a les següents webs: canalsalut.gencat.cat/escola