L'economista Santiago Niño Becerra ha assegurat a El Nacional que el coronavirus provocarà grans canvis en l'economia, però no tant perquè introdueixi nous fenòmens, sinó perquè serà un "turbo" que deixarà en evidència que fins ara es vivia d'amfetes i dispararà de forma accelerada moviments lents. 

"El virus ha estat com un interruptor que ens ha despertat: "Vaja, però si no estem bé". Des del 2012 l'economia està vivint a base d'amfetes, l'efecte de les quals ja es va exhaurir a finals del 2018. Mirin l'empitjorament de les previsions del Fons Monetari Internacional (FMI). El virus ens ha posat davant la realitat: el virus està aturant una activitat que ja s'estava començant a parar", ha insistit.

Al seu entendre, és erroni dir que el coronavirus ha produit un "xoc d'oferta". Tot al contrari. "Sobra de tot però la capacitat de compra, d'endeutament no dona més de si. El que ha fet el virus és posar un turbo a la situació, perquè indueix la població a no aglomerar-se i a no sortir", ha afegit.

Niño Becerra pronostica que el creixement econòmic "es ressentirà, i molt" d'aquesta situació, i això "accelerarà les concentracions de capital, la neteja de balanços dels bancs, el tancament d'activitats low-cost, i les quitances en deutes impagables, i implantarà la renda bàsica". "El coronavirus accelerarà tot això, però s'hauria produit igualment, tot i que seria de forma més lenta", ha afegit.

L'economista ha apuntat que el coronavirus també farà adonar de tot de coses que es podrien fer, i de coses que eren innecessàries, "com molts viatges de negoci". Ha insistit en el "treball a distància", com un fet positiu. "Quan vaig escriure el meu darrer llibre La tercera fase, a aquesta fase la vaig batejar com El despertar. El virus ens ajudarà a això: el creixement s'aconseguia a base d'un consum sustentat en el sobreconsum, i en una inversió que s'aguantava sobre molt deute corporatiu impagat. És clar que la conseqüència de tot plegat serà la concentració", ha afegit.