Igual com passa en la majoria dels països occidentals, el càncer de pulmó i bronquis va ser el més mortal a Espanya en els cinc primers mesos de l'any 2020, amb 9.143 defuncions, el que suposa el 19,4% de totes les morts per càncer. A més, ha estat la segona causa de mort entre els homes, amb una taxa de 30 de morts per 100.000 habitants, seguida dels casos de Covid-19 sospitós, amb una taxa de 24,4 morts per 100.000 habitants, segons dades parcials de la mortalitat esdevinguda el 2020, de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer, que se celebra aquest dimecres 3 de febrer, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha volgut posar en relleu aquesta situació epidemiològica i recodar que "el càncer de pulmó és una pandèmia potencialment evitable, que està avançant de forma imparable en els últims anys, sense que li prestem l'atenció que mereix. És el càncer que causa més morts a Espanya i ha estat la segona causa de mort en homes, després de la Covid-19. A més, un dels efectes de la pandèmia per Covid-19 és l'infradiagnòstic dels nous casos de càncer de pulmó entre altres càncers", explica el Dr. Juan Carlos Trujillo, cirurgià toràcic i coordinador de l'àrea d'Oncologia Toràcica de SEPAR.

La "vacuna" contra el càncer de pulmó és deixar de fumar. Per tant, la deshabituació tabàquica i la implementació d'un programa de garbellament d'aquest tipus de càncer a nivell estatal que permeti un diagnòstic del tumor en fases inicials són les dues armes fonamentals per lluitar contra ell.

Tabac fumarDeixar de fumar és, amb diferència, el millor salconduit per evitar el càncer de pulmó

Les xifres són molt rellevants. Per exemple, el 2018, el càncer de pulmó va causar un total de 22.153 morts, el doble de les provocades pel segon tipus de càncer més mortal, el de còlon, que va causar 11.265 defuncions, segons dades de mortalitat difoses per l'INE el 2019.

Cal assenyalar que els tipus de tumors que són més mortals difereixen entre homes i dones. En homes la majoria de morts estan causades pel càncer de pulmó, seguides del de còlon, pròstata i pàncrees. En canvi, en dones, el càncer de pulmó és el segon més mortal, perquè en primer lloc se situa el de mama; el de pàncrees i còlon són el tercer i quart més mortal, respectivament. En concret, el càncer de pulmó va suposar el 25,2% de totes les defuncions per càncer en homes el 2018; el càncer de còlon, el 9,8%; el càncer de pròstata, el 8,6%; i el de pàncrees, el 5,5%, segons dades de l'INE difoses el 2019.

Entre les dones, el càncer de mama va provocar la proporció de morts més mportant per càncer, el 14,7% de totes les defuncions per tumors en la població femenina; en segon lloc, el càncer de pulmó va ser el responsable de l'11,1% del total de morts per càncer; el de còlon, del 10,3%; i el càncer de pàncrees, del 7,8%.