El cafè és una de les begudes més estudiades per part de la comunitat científica, perquè es consumeix a molts països del món per part de persones de perfils molt diferents: homes, dones, joves, ancians... Això fa que sigui molt interessant per a la ciència, perquè permet analitzar-la des de molts punts de vista.

El cert és que s'ha relacionat amb molts beneficis potencials per a la salut, però els experts afirmen que no s'ha d'incloure en la dieta tret que sigui per gust. És a dir, que s'ha de beure per plaure, no per prevenir malalties.

La revista The New England Journal of Medicine ha publicat un nou informe científic i consisteix en una revisió dels estudis més recents realitzats sobre aquesta beguda. Prendre cafeïna de forma moderada és segur per a la majoria de les persones i la quantitat ha de ser regulada pel mateix consumidor. Ha de ser cada un el que faci atenció a si aquesta beguda pot afectar la seva capacitat d'agafar el son o provocar agitació o ansietat. Si ho fa, s'ha d'adaptar el seu nivell d'ingesta o el moment de la ingesta durant el dia.

Café amb llet

Aquest és el consell dels experts per a la majoria dels adults. Tanmateix, les dones embarassades han de tenir especial cura i limitar la ingesta a no pas més de 200 mil·ligrams de cafeïna al dia. Els científics que han participat en l'estudi reconeixen que al llarg dels anys hi ha hagut molts canvis en la visió del cafè i més concretament la cafeïna i la seva incidència en la salut. Però l'evidència mostra que malgrat la seva mala reputació com a estimulant, el cafè amb cafeïna no sembla augmentar el risc de potenciar la pressió arterial alta, ni afavorir problemes cardiovasculars.

De fet, el consum de cafè s'ha relacionat amb menors riscos de desenvolupar malalties cardíaques, així com amb altres afeccions greus. La llista inclou diabetis tipus 2, certs tipus de càncer, malaltia de Parkinson, malaltia hepàtica i càlculs biliars, segons la revisió. És més, el cafè pot perfectament ser part d'un estil de vida saludable, segons assenyalen els responsables de l'estudi.

També es fa referència al cafè en càpsules que pren a bona part de les cafeteres casolanes. Els estudis que s'han dut a terme sobre això han conclòs que no són més contaminants, però això sí, cal fixar-se bé en els ingredients. Perquè encara que n'hi ha algunes que només estan fetes de cafè, d'altres contenen llet i altes quantitats de sucre. En aquest cas, el problema no estaria llavors al cafè o en la cafeïna, que pot ser perfectament saludable, sinó en els afegits que porten les mateixes càpsules. En definitiva, es tracta de beure cafè, no un batut de llet dolça que pot ser perjudicial per a la salut.

Café en cápsulas

Hi ha altres fonts de cafeïna en la dieta, com els refrescos i la xocolata. Tanmateix, majoritàriament, contenen baixes quantitats de cafeïna. Només hi ha algunes excepcions com les begudes energètiques, que sí que tenen més cafeïna, però el seu alt consum no és recomanable perquè pot causar pics en la pressió arterial i palpitacions del cor.