Brussel·les té previst adquirir una nova vacuna contra la covid-19 i ha aprovat aquest dimecres el seu setè acord de compra anticipada. Es tracta d'un contracte que inclouria fins a 200 milions de dosis del fàrmac Novavax un cop hagi estat revisat i aprovat per l'Agència Europea de Medicaments (EMA per les seves sigles en anglès).

D'aquesta manera, un nou nom podria acompanyar els fàrmacs de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, que ja estan sent administrats al territori. 

Setè acord de compra anticipada

El contracte entre la farmacèutica i la Comissió Europea preveu que els estats membre de la UE puguin comprar fins a 100 milions de dosis de la vacuna aquest any i el 2022, amb l'opció de 100 milions addicionals fins al 2023. Segons Brussel·les, l'EMA ja està revisant la vacuna contra el coronavirus de la companyia de biotecnologia Novavax de cara a una potencial autorització. 

La decisió s'ha pres basant-se, entre altres, en la capacitat de producció per abastir la UE. El contracte de compra anticipada se suma a la cartera d'altres vacunes de diferents farmacèutiques que es produiran a Europa.

La presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen, ha apuntat que a mesura que les noves variants s'escampen per Europa i pel món, el nou contracte amb una nova companyia que ja està provant la seva efectivitat contra tres variants és una protecció addicional per a la població europea.

Eficàcia del 90%

Al juny, els fabricants de la vacuna Novavax contra el coronavirus van anunciar que la seva vacuna té una eficàcia del 90%. Segons la farmacèutica, en l'assaig realitzat amb 29.960 participants, la vacuna també ha demostrat una efectivitat del 93% contra les variants que circulaven en el moment de la prova: les variants alfa, beta i gamma originàries del Regne Unit, Sud-àfrica i Brasil.

L'OMS insta a ajornar la tercera dosi 

Mentrestant, arran de la decisió d'Israel Alemanya d'oferir una inoculació de reforç a la seva població de gent gran, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat avui una moratòria mundial a una tercera dosi de les vacunes contra la covid-19 atès que encara hi ha països sense protecció.

"Entenem la preocupació dels governs de protegir les seves poblacions de la variant delta, però no podem acceptar que els països que ja han utilitzat la majoria dels subministraments de vacunes, utilitzin encara més, mentre que les poblacions més vulnerables del món segueixen sense protecció", ha assegurat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I és que, de 4.000 milions de vacunes administrades en l’àmbit global, més del 80% han anat a països d'ingressos alts i mitjans, que representen en conjunt menys de la meitat de la població mundial, ha precisat, per il·lustrar la desigualtat en l'accés a una de les intervencions vitals per aturar la pandèmia.

 

Imatge principal, la vacuna contra el coronavirus de Novavax / ACN