En els últims anys s'estan realitzant grans avenços pel que fa a investigació sobre nutrició. Els científics estan verificant a través de diferents investigacions el que ja se sabia: com les dietes basades en verdures i fruites milloren notablement la salut de les persones i augmenten la seva esperança de vida.

El fet d'augmentar la ingesta d'aquest tipus d'aliments, més rics en nutrients, vitamines, fibra i un altre tipus d'elements té un impacte directe en la nostra salut. Ara un nou estudi ve a confirmar com aquest tipus d'alimentació millora els biomarcadors de les persones que el tenen com a patró. Els biomarcadors són indicadors que s'utilitzen en la investigació mèdica per mesurar els processos i les respostes biològiques del nostre organisme i que fan referència al nostre estat de salut.

Doncs bé, un equip d'experts de la Universitat de Califòrnia ha dut a terme un estudi i ho ha publicat a The Journal of Nutrition. Els resultats apunten que els que segueixen els patrons d'una dieta vegana, ovo-lactea-vegetariana o pesco-vegetariana tenen diferències significatives als biomarcadors de plasma, orina i teixit adipós associats amb ingestes dietètiques en comparació amb aquells que consumin una dieta no vegetariana.

En total, en la investigació van participar 840 persones de cinc categories dietètiques:

  • vegans, que no consumin productes d'origen animal
  • ovo-lacteo-vegetarians, que consumin ous i productes lactis més d'una vegada per mes però no consumin carn ni peix.
  • pesco-vegetarians, que consumeixen peix una o més vegades al mes però prescindeixen de la carn.
  • semivegetarians, que mengen carn més d'una vegada al mes però menys d'una vegada per setmana.
  • no vegetarians, que mengen carn almenys una vegada per setmana.

A continuació, van analitzar el plasma, l'orina i el teixit adipós de cadascun dels participants. Van identificar una gran varietat de marcadors, com els carotenoides, isoflavonoides (que protegeixen contra el dany cel·lular i les malalties cròniques), així com de greixos saturats i grassos insaturats i vitamines. El grup vegà va ser el que tenia els nivells més alts de carotenoides i isoflavonoides. També van ser els vegans els que presentaven els nivells més alts d'omega-3, els nivells més baixos d'àcids grassos i el seu nivell d'inflamació dels teixits era menor. En general, a tots els biomarcadors analitzats, van tenir una millor puntuació que la resta dels grups.

Un aspecte curiós és que els resultats de biomarcadors que van presentar els semivegetarians va ser molt similar a la dels no vegetarians, tal com han assenyalat els autors de l'estudi.