El conseller de Salut, Manel Balcells, ha reconegut que algunes llistes d'espera a Catalunya "són insostenibles", així com els nivells actuals d'accés presencial a l'atenció primària. Balcells, en la seva primera compareixença en la comissió de Salut al Parlament, ha afirmat que en algunes zones del territori català les llistes d'espera per a proves complementàries i de visita a l'especialista són inacceptables "això està passant i ens fa omplir la cara de vergonya", ha reblat. El conseller ha analitzat la situació del sistema sanitari actual i ha indicat que només el 35% dels pacients tenen accés a una visita presencial al cap de 48 hores; el 52%, als cinc dies i el 72%, als deu, ha indicat. "Això no pot ser i faré el que calgui perquè no sigui així", ha advertit.

Segons ha explicat el titular de Salut, aquests fons addicionals també haurien de servir per abordar les llargues llistes d'espera. "L'activitat s'ha incrementat; l'espera de cirurgia per a cor o càncer està igual que abans de la pandèmia, però, en canvi, això no passa en alguns processos que estan sota un temps màxim garantit, i el compromís d'aquest conseller és que tots els procediments estiguin en el seu temps l'any vinent", ha asseverat. 

Mil milions d'euros addicionals 

Manel Balcells ha assegurat que preveu mil milions d'euros addicionals per a l'exercici de 2023, si s'acaben aprovant els pressupostos de la Generalitat, per consolidar l'ampliació de plantilles, reforçar la primària i reduir llistes d'esperes. El conseller ha anunciat aquesta mesura en un moment d'incertesa sobre si el Govern d'ERC tindrà suports per aprovar els pressupostos de l'any vinent i amb l'advertiment del sindicat Metges de Catalunya d'una possible vaga si no hi ha un gir del rumb de l'executiu en les pròximes setmanes. En aquest sentit, ha admès la situació de tensió entre el personal sanitari, si bé ha dit que s'han ampliat les plantilles, ja que ha assegurat que el sistema sanitari integral d'utilització pública, el SISCAT, ha augmentat la plantilla entre el 2019 i el 2022 en 16.435 professionals sanitaris. El conseller ha deixat clar que l'objectiu és "consolidar" aquestes plantilles amb més fons, malgrat els problemes d'infrafinançament del sistema sanitari.

Balcells manifestat el compromís del Govern per consolidar "amb fons propis" els recursos extraordinaris per la pandèmia de la covid que va deixar d'aportar el govern espanyol. "El que venia de fons de covid, la previsió és que es consolidi amb fons propis; és el que no ha passat a la Comunitat de Madrid i així estan, però no passarà aquí si depèn de nosaltres, perquè aquests 1.000 milions ens han de permetre consolidar l'increment de plantilles, mantenir el nivell assistencial i afrontar els grans reptes", ha remarcat el conseller. "Que s'aprovi i que tinguem instruments depèn més de vostès que de mi", ha dit als diputats de l'oposició.