Demà, 19 d'octubre, és el Dia Mundial del càncer de mama, amb el qual es pretén sensibilitzar i conscienciar la societat sobre la importància de la detecció ràpida d'aquesta malaltia, la incidència del qual no deixa de créixer a tot el món i que és el principal tipus de càncer que afecta la dona. L'Organització Mundial de la Salut estima que una de cada 8 dones tindrà càncer de mama al llarg de la seva vida, d'allà la importància de les revisions i l'autoexploració.

Aquest any és encara més important realitzar aquest record a causa que la saturació dels centres de salut i hospitals ha provocat el retard d'algunes revisions, tant per part del col·lapse que hi ha hagut com per la por que han tingut algunes persones d'acudir|anar als centres per por d'una possible infecció.

Les organitzacions col·legials han posat de manifest la importància de realitzar-se autoexploracions des dels 20 anys. Fer-ho una vegada al mes després de la menstruació, no interrompre'l durant l'embaràs ni la lactància i sempre de la mateixa forma, buscant el moment i situació que a cada persona li resulti més còmoda. Aquests són els quatre passos que s'aconsellen.

Davant un mirall

Els metges, a l'hora de fer-se una autoexploració, aconsellen situar-se front un mirall. D'aquesta forma es poden observar les formes d'ambdós pits i comprovar si una d'elles no té una forma diferent, si el mugró ha canviat de color o de mida, o si té una forma invertida i qualsevol altra asimetria que sigui important detectar. Això no és sempre signe d'un càncer, però si es presenta de forma sobtada pot indicar la seva aparició.

Autoexploración mirallL'exploració davant el mirall és un dels exercicis que ha de realitzar cada dona en autoexplorar-se

Començar l'exploració amb la mà

Els experts recorden que és important explorar tota la mama, acuradament i amb la mà envoltant tota la zona, inclosa el mugró i l'arèola, així com l'axil·la. S'ha de pressionar lleugerament per detectar qualsevol tipus de bony o nòdul i també és aconsellable estrènyer una mica el pit per comprovar la possible sortida d'algun tipus de líquid.

Aixecar els braços

Elevant els braços sobre el cap es pot comprovar també si existeix alguna classe d'alteració, si els dos pits s'aixequen igual o si apareix algun tipus de clivella després de realitzar el moviment. Qualsevol canvi en la forma o mida és important detectar-ho de forma primerenca.

Llaç contra el cáncer de mama

El 19 d'octubre és el Dia Mundial del càncer de mama el 2020

Ajeure's al llit

Una vegada acabada l'exploració dempeus, es pot realitzar el mateix procés ajaguda al llit i amb la mà darrere del clatell. És important recordar que s'ha de ser molt minuciosa i exercint una pressió per detectar irregularitats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat