Un informe publicat a la prestigiosa revista mèdica The New England Journal of Medicine per part de 17 experts mundials ha subratllat la possible relació entre la diabetis i la COVID-19. Els científics reconeixen que ja se sabia que tenir diabetis pot augmentar el risc d'una persona infectada amb el virus, però ara sembla que existeixen evidències que es pot desenvolupar diabetis per primera vegada com a resultat de la infecció.

Els especialistes han establert un registre anomenat CoviDiab per recopilar dades sobre el problema, per establir el seu abast. "La diabetis és una de les malalties cròniques més prevalents, i ara ens estem adonant de les conseqüències de l'inevitable xoc entre ambdues pandèmies", asseguren els experts. "Atès el curt període de contacte humà amb aquest nou coronavirus, el mecanisme exacte pel qual el virus influeix en el metabolisme de la glucosa encara no està clar, i no sabem si la manifestació aguda de diabetis en aquests pacients representa el tipus clàssic 1, tipus 2, o possiblement una nova forma de diabetis".

Estudis científics apunten la diabetis com a possible efecte secundari de la COVID19

Encara no es coneix la magnitud de la diabetis de nova aparició amb la COVID-19 i si persistirà o es resoldrà després de la infecció, i si és així, si contreure el SARS-CoV-2 augmenta o no el risc de desenvolupar una diabetis futura. A l'informe se cita un cas d'un hospital a Singapur on un home prèviament sa va desenvolupar complicacions diabètiques després de contreure el nou coronavirus. Una cosa semblant va passar el 2010 quan es va estendre la infecció per la Síndrome Respiratòria Agut SARS. Un estudi el 2010 de 39 pacients que estaven rebent tractament sobre aquesta síndrome en un hospital xinès va indicar que 20 d'aquests pacients hospitalitzats van desenvolupar diabetis per primera vegada.

Pel que sembla, ambdós virus ingressen les cèl·lules humanes a través del mateix receptor, conegut com a ACE2 (enzim convertidor d'angiotensina 2). En el seu escrit, els especialistes en diabetis assenyalen que molts teixits metabòlics clau al cos, incloses les cèl·lules beta al pàncrees, el teixit adipós (emmagatzemament de greix), l'intestí prim i els ronyons, contenen receptors ACE2. Creuen que quan aquests virus s'uneix als receptors ACE2, pot desencadenar canvis en el metabolisme de la glucosa que empitjoren la diabetis preexistent o fan que l'afecció es desenvolupi per primera vegada.

Diabetis com a conseqüència de la COVID19, les màscares són un dels principals mètodes protectors

La comunitat científica afirma que encara és aviat per indicar que la COVID-19 causa de diabetis i complicacions de la diabetis, però sens dubte és raonable analitzar-ho profundament. Es creu que farien falta un o dos anys per confirmar si les taxes generals de diabetis en les poblacions han augmentat com a resultat de la pandèmia. Mentrestant s'ha d'encoratjar les persones a mantenir-se actives i menjar de manera saludable, o el millor que puguin, per mantenir el seu pes estable.